10 maj 2013

Tarta cytrynowa

Skoro wiecie już jak zrobić lemon curd, jesteście gotowi na doskonałą tartę cytrynową. Cieniutki kruchy spód, mocno cytrynowy krem i delikatna pianka to idealne połączenie. Tarta jest bardzo kwaśna i słodka jednocześnie. Pasują do niej lody waniliowe.


SKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
na krem:
  • lemon curd (całość z tego przepisu - ok. 0,4 l)
na piankę:
  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru


Na początek zagniećcie kruche ciasto. Do miski z mąką dodajcie pokrojone w kostkę masło i rozcierajcie je przez chwilę. Później dodajcie cukier, żółtka i sok z cytryny. Zagniećcie gładkie, spójne ciasto. Kulkę ciasta owińcie folią i włóżcie na co najmniej 30 minut do lodówki. Ja ciasto przygotowuję dzień wcześniej, a w dniu pieczenia wyciągam je jakieś pół godziny wcześniej z lodówki.

Piekarnik rozgrzejcie do 180 °C. Schłodone ciasto rozwałkujcie na grubość 3-4 mm. Formę do tart wysmarujcie masłem i wyłóżcie ciastem. Przykryjcie ciasto pergaminem i wysypcie suchą fasolę lub groch, aby ciasto zachowało odpowiedni kształt. Ciasto pieczcie ok. 25 minut

Upieczony spód odstawcie do przestudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 160°C.

Przygotujcie pianę z białek. Białka ubijcie na sztywno i powoli dodawajcie cukier puder.

Na chłodne ciasto nałóżcie lemon curd. Na wierzch nałóżcie pianę z białek i wstawcie ciasto do piekarnika. Będzie gotowe, kiedy piana delikatne zbrązowieje.

Zostawcie je w wyłączonym, otwartym piekarniku do wystygnięcia.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz