30 cze 2013

Czereśniak

Doskonale lekkie czekoladowe ciasto, pyszny krem i góra czereśni. Brzmi cudownie? To właśnie czereśniak ;-P Torcik na bazie Devil's food cake, kremu mascarpone i soczystych owoców.
Ciasto można przygotować do 2 dni wcześniej, a w dniu podania dodać krem i owoce.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 50 g przesianego ciemnego kakao
  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła (i odrobina do posmarowania formy)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka (M)
krem:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • cukier puder (ilość zależy od słodyczy czereśni)
poza tym:
  • 400 g czereśni


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Potrzebne będą 2 tortownice (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem. Brzegi tortownic nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz jedną blaszkę, możesz piec po 1 placku.
Przesiane kakao wymieszaj z cukrem muscovado i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aby ostygło.
Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem, przesiej wszystko do osobnej miski.

Masło i drobny cukier ubij na jasną, puszystą masę. Gdy będzie gotowa, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie.

Później dodaj 1 jajko i 2 łyżki mąki, znów dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne jajko i resztę mąki, wymieszaj na ile to możliwe i dodaj płynną masę kakaową. Mikserem na najwolniejszych obrotach, lub trzepaczką dokładnie wszystko wymieszaj.

Ciasto podziel na 2 blaszki i piecz ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto odstaw na kilka minut w foremkach, a później wyjmij na kratkę do wystygnięcia.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę na sztywno i dodaj serek mascarpone. Dodaj cukier puder. Ja użyłam 4 łyżek, ale miałam dość kwaskowate czereśnie. Ubijaj krem chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach lub ręcznie.


Na paterze ułóż wystudzony placek, nałóż na niego 1/4 kremu i na całej powierzchi ułóż pozbawione pestek połówki czereśni. Przykryj 1/3 pozostałego kremu. Ułóż drugi placek i powtórz nakładanie kremu i owoców. Na wierzch ułóż jeszcze jedną warstwę owoców.


Schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

SMACZNEGO!





26 cze 2013

Powidła truskawkowo-rabarbarowe

Truskawkowy dżem to klasyka gatunku. Ja wolę jednak powidła. Są mniej gęste i delikatniejsze. Tym razem zrobiłam zapas powideł truskawkowo-rabarbarowych podkręconych odrobiną imbiru.


SKŁADNIKI:
  • 1 kg truskawek (waga po przebraniu i odszypułkowaniu)
  • 250 g rabarbaru
  • 200 g cukru
  • 100 g domowego cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • korzeń imbiru (ok. 1,5-2 cm)
Truskawki i rabarbar umyj i wysusz. Truskawki odszypułkuj, a rabarbar obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Owoce (wiem, wiem, rabarbar to warzywo :P ) zasyp cukrem i odstaw na chwilę. W tym czasie obierz i drobno posiekaj imbir, dodaj go do pozostałych składników.

Powidła doprowadź do wrzenia i smaż na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Jeśli owoce nadal mają dużo wody możesz odlać część soku i gotować go osobno, aż połowa odparuje. (Owoców już nie gotuj)


Gotowe powidła nałóż do wyparzonych i osuszonych słoików (wyszły mi 4 nieduże). Jeśli chcesz przechowywać powidła dłużej, najlepiej je zapasteryzuj gotując słoiki przez 15 minut. 


SMACZNEGO!


24 cze 2013

Pszenny chleb z San Francisco

Pszenny chleb wyłącznie na zakwasie, bez użycia drożdży. Jest cięższy i mniej puszysty niż chleb na drożdżach, ale równie smaczny :) Chleb ma dość luźną konsystencję, więc lepiej piec go w foremce. Przepis znaleziony tutaj.


SKŁADNIKI:
  • 7 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • glazura: 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka skrobi kukurydzanej
W dużej misce wymieszaj 4 szklanki mąki, wodę i zakwas. Mieszankę przykryj folią i odstaw na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.

Kiedy starter wyrośnie (u mnie po nocy) dosyp pozostałą mąkę, sól i cukier i wyrób spójne ciasto. Jeśli trzeba dolej trochę wody. Ciasto powinno być gładkie, ale niezbyt zbite. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i chwilę wyrabiaj, podziel na 2 części. 2 formy keksówki (u mnie keksówka i tortownica) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Ciasto chlebowe włóż do foremek i odstaw na ok. 40 minut.

W czasie wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj glazurę. Połowę wody podgrzej w rondelku. Pozostałą część wymieszaj ze skrobią kukurydzaną i dolej do gorącej wody. Zagotuj stale mieszając.

Chleb wstaw do piekarnika. Po 10 minutach wierzch bochenków posmaruj glazurą. Wstaw do pieca jeszcze na 25 minut. Chleb powinien się ładnie zrumienić.


Upieczony chleb odstaw do wystygnięcia na kratkę.

SMACZNEGO!





19 cze 2013

Galaretka truskawkowa

Galaretka pełna truskawkowej słodyczy to najlepszy czerwcowy deser. Truskawki są teraz w rozsądnej cenie, więc można się nimi objadać bez przeszkód.


SKŁADNIKI:
na 2 duże lub 4 małe porcje
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 50 ml wody
  • biszkopty - po 1 na porcję
Truskawki umyj, osusz i wytnij szypułki. Zmiksuj owoce w blenderze. Dodaj ocet balsamiczny i cukier waniliowy.

W niedużym rondelku zagotuj wodę. Rozpuść w niej żelatynę. Upewnij się, że nie ma grudek i powoli wymieszaj żelatynę z musem owocowym.

Przygotuj pucharku lub foremki. Ja użyłam filiżanek. Do każdego naczynka włóż 1 biszkopt i wlej galaretkę. Biszkopt zapewne wypłynie, ale nie przejmuj się tym.


Galaretki włóż na kilka godzin do lodówki. 

SMACZNEGO! 

18 cze 2013

Torcik kokosowy

Plaża, słońce, palmy i drink pity prosto z kokosa. Jeśli dla Was raj wygląda podobnie to na pewno spodoba się Wam ten torcik.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 kieliszek rumu kokosowego (malibu itp.)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g posiekanej białej czekolady
Piekarnik nagrzej do 180°C. Brzegi tortownicy (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz, przygotuj 2 lub nawet 3 tortownice, ale ciasto możesz piec też partiami.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i 1 jajko utrzyj mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawaj po 1 jajku i po trochę mąki. Na koniec dodaj śmietanę. Ciasto ucieraj przez 10 minut aż będzie jednolite.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcję piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (aż zrumieni się z wierzchu). Placki będą dość cienkie.

Upieczone blaty odstaw do ostygnięcia.

Ubij kremówkę na sztywną pianę. Dodaj ją delikatnie do serka. Wmieszaj pozostałe składniki (zostaw trochę czekolady do ozdoby). Jeśli jest bardzo ciepło, odstaw krem na 20 minut do lodówki.

Wystudzone blaty przełóż kremem kokosowym. Także wierzch. Torcik udekoruj posiekaną czekoladą.


Ciasto możesz przechować w lodówce, ale wyjmij je ok. 30 minut przed podaniem.

SMACZNEGO!

16 cze 2013

Bagietki

Pyszne, chrupiące bagietki. Do tego odrobina oliwy i pomidorki. Tak właśnie wyobrażam sobie idealne późne śniadanie. Przygotowanie bagietek może wydawać się pracochłonne, ale gwarantuję, że warto.


SKŁADNIKI:
ciasto chlebowe:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
glazura:
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml wody
Z mąki, drożdży, soli i wody zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wyrabiaj je przez co najmniej 10 minut (do 15). Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz. Uformuj 3 bagietki. Ułóż je na przygotowanej blaszce i natnij na skos ostrym nożem. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

Włącz piekarnik na 200°C. Wyrośnięte bagietki wstaw do piekarnika.

Przygotuj glazurę. Mąkę kukurydzaną i sól wymieszaj z 1 łyżką wody. Dolej pozostałą wodę i zagotuj wszystko. Uważaj aby nie zrobiły się grudki.

Wyjmij bagietki i posmaruj wierzch glazurą. Piec jeszcze 35 minut, co 10 minut smaruj bagietki glazurą.


Zrumienione bagietki wyjmij na kratkę.

SMACZNEGO!




14 cze 2013

Klasyczny tort truskawkowy

Sezon na truskawki to doskonały pretekst do kolejnych wypieków. Tym razem skusił mnie klasyczny tort truskawkowy z kremem śmietankowym. Jest łatwy, szybki i pyszny.


SKŁADNIKI:
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 130 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
poza tym:
  • truskawki (ok. 200 g)
  • kieliszek amaretto lub wódki
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Brzegi tortownicy (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz formy z kominkiem, wysmaruj ją masłem i wysyp kaszką manną lub bułką tartą.

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

Ciasto wylej do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz ok. 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest dobrze wypieczony. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do wystygnięcia.

Przygotuj krem śmietankowy. Ubij kremówkę na sztywno i dodaj serek mascarpone oraz cukier puder (możesz z niego zrezygnować).

Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój owoce w plasterki.

Wystudzony biszkopt wyjmij z foremki i przekrój na 2 blaty. Spód ułóż na dużym talerzu lub paterze.

Wymieszaj alkohol z wodą (50/50) i nasącz spodni blat. Nałóż na niego niespełna połowę kremu i poukładaj truskawki (część odłóż do dekoracji). Na warstwę kremu i owoców połóż drugi biszkoptowy blat, nasącz go i udekoruj pozostałym kremem.


Ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami.


SMACZNEGO! 

12 cze 2013

Kruche ciasteczka

Pyszne maślane ciasteczka. Proste i smaczne. Doskonale pasuję do herbaty lub szklanki mleka. Ciasteczka same w sobie nie zawierają cukru, ale duża ilość lukru sprawia, że są słodkie.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Włącz piekarnik na 180°C.

Ubij na sztywno białko, dodaj cukier puder i chwilę jeszcze ubijaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Foremką, szklanką lub kieliszkiem do jajek wycinaj ciasteczka.

Każde ciasteczko posmaruj obficie lukrem i ułóż na wyłożonej papierem blaszce. Piecz ok 15-18 minut.


SMACZNEGO!



10 cze 2013

Tradycyjny jabłecznik z rabarbarem

Bardzo lubię szarlotkę na delikatnym kruchym cieście, ale ostatnio chodził za mną tradycyjny jabłecznik na grubym spodzie. Jest prosty i doskonale nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Inspiracją był przepis mojej sąsiadki.


SKŁADNIKI (na dużą blachę):
ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
nadzienie:
  • 2 kg twardych jabłek
  • 700 g rabarbaru
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru waniliowego lub 40 g cukru i 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe - ok. 4 łyżek
  • cukier puder
Nastaw piekarnik na 180°C.

Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta. Dodaj masło i jajka i zagnieć gładkie, ale dość lepkie ciasto. Odstaw je do lodówki i przygotuj nadzienie.

Jabłka umyj i obierz. Połowę owoców zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Resztę pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 0,5 cm plastry.

W dużym garnku rozpuść 3 łyżki masła i dodaj owoce. Wsyp cukier i często mieszając duś wszystko aż kawałki jabłek będą delikatnie miękkie, a tarte jabłka lekko się rozgotują. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj cynamon i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 nierówne części (odrobinę większą na spód i mniejszą na górę). Większą rozwałkuj na papierze do wypieków na wielkość blachy i razem z papierem przenieś na blaszkę. Jeśli to konieczne, dłońmi rozciągnij ciasto na wielkość blachy. Wstaw ciasto do piekarnika i podpiekaj przez 10-12 minut.

Podpieczony spód wyjmij z pieca i odstaw do przestygnięcia. Na chłodne ciasto wysyp wiórki kokosowe, na tak przygotowany spód nałóż owocowe nadzienie.

Na papierze do pieczenia rozwałkuj pozostałą część ciasta. Zwiń je w rulon razem z papierem i rozwiń na nadzieniu owocowym.

Piecz ciasto ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.


Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

6 cze 2013

Kruche babeczki z białą czekoladą

Kruche babeczki to doskonała podstawa wielu smacznych i efektownych łakoci. Tym razem delikatne kruche spody wypełniłam kremem z białej czekolady i kardamonu oraz kremem z mlecznej czekolady.


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
krem z białej czekolady:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łupinka nasion kardamonu
krem z mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
dodatkowo:
  • groszki czekoladowe, skórka pomarańczowa itp. do ozdoby

Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko, cukier i śmietanę i  wyrób gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 1-2 godziny.
 
Nastaw piekarnik na 180°C. Foremki do babeczek wysmaruj olejem lub roztopionym masłem.
 
Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm placek. Ciastem wyłóż natłuszczone foremki, dobrze dociśnij je do ścianek. Każdą foremkę owiń dokładnie folią aluminiową, dociśnij ją do ciasta. Dzięki temu babeczki zachowają ładny kształt.
 
Babeczki piecz ok. 10 minut, po tym czasie zdejmij folię i dopiecz ciasto, aż będzie rumiane. Upieczone babeczki odstaw w foremkach do ostygnięcia. Wyjmij (delikatnie!) jak tylko będziesz mógł wziąć foremki w dłoń.
 
Przygotuj kremy.
Roztop białą czekoladę. Dodaj do niej miękkie masło i śmietanę i dokładnie wymieszaj. Utłucz w moździerzu nasiona kardamonu i dodaj do kremu.
Krem z mlecznej czekolady przygotuj w ten sam sposób.
 
Wystudzone kruche spody nadziewaj za pomocą szprycy lub łyżeczki. Udekoruj babeczki groszkami czekoladowymi lub skórką pomarańczową.
 
SMACZNEGO!
 
 

5 cze 2013

Chleb z figami

Zazwyczaj wolę chleby na zakwasie, ale chleb z figami, mimo, że na drożdżach, jest wyjątkowy. Miękki w środku, pełen słodkich fig i z chrupiącą skórką. Przepis znalazłam tutaj.

SKŁADNIKI:
  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej (jeśli używasz drobnoziarnistej, wystarczy 1 łyżeczka)
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 425 ml ciepłej wody
  • 200 g suszonych fig (możesz je zastąpić żurawiną, rodzynkami lub innymi suszonymi owocami)
Przesianą mąkę wymieszaj z pieprzem, solą i drożdżami. Dodaj oliwę i powoli dolewaj wody. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut.

Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste, włóż je do natłuszczonej miski i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Jeśli Twoja kuchnia jest chłodna, możesz wstawić ciasto do włączonego na 40°C piekarnika.

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i zagnieć je z posiekanymi figami. Uformuj bochenek, obsyp go delikatnie mąką, natnij z wierzchu i odstaw na 15 minut.


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleb piecz ok. 40 minut. Sprawdź czy jest upieczony stukając w spód, głuchy dźwięk oznacza, że jest dobry.


SMACZNEGO!




4 cze 2013

Rabarbarówka

Właściwie nie piję alkoholu. Zwykle wykorzystuję go do pieczenia lub gotowania, ale czasami odrobina procentów nie zaszkodzi. Rabarbarówka skusiła mnie przede wszystkim kolorem. Po kilku dniach nabiera cudownie różowej barwy. Przepis znalazłam w Jak być domową boginią Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI:
(na 1 litr nalewki bez owoców)
  • 600 g rabarbaru (waga po obraniu, przed ok. 1 kg)
  • 300 g cukru
  • 1 l wódki
Przygotuj słoiki lub butelki z szeroką szyjką. Jeśli są "z recyclingu" wyparz je przed użyciem. Potrzebne będą 2 słoiki litrowe lub więcej mniejszych. 

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Podziel go i wrzuć do słoików. Do każdego dorzuć odpowiednią ilość cukru. Zakręć słoiki/butelki i wstrząśnij. Rabarbar zalej wódką.

rabarbarówka świeżo zrobiona

Dobrze zakręcone słoiki odstaw na co najmniej 6 tygodni. Już po kilku dniach nalewka zacznie zmieniać kolor, ostatecznie będzie intensywnie różowa.

Kiedy uznasz, że rababrarówka ma wystarczająco mocny aromat, odlej płyn do butelki. Owoce możesz zużyć do ciasta lub deserów, ale pamiętaj, że będą wysoko procentowe.

rabarbarówka "tygodniowa"

Rabarbarówka nadaje się do spożycia przez ok. 6 miesięcy od przygotowania.

3 cze 2013

Placuszki z mascarpone

Pankejki, racuchy i naleśniki to ulubione dania śniadaniowe mojej Pierwszej Połówki.  Właśnie dlatego staram się szukać nowych sposobów na mniej lub bardziej słodkie placuszki. Ostatnio w lodówce zalegał mi serek mascarpone, więc postanowiłam spożytkować go właśnie na śniadanie. Przepis na smaczne placuszki z mascarpone znalazłam tutaj.


SKŁADNIKI:
(na 2-3 porcje)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu rozbełtaj jajko, dodaj mascarpone, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.

Wymieszaj mokre i suche składniki i powoli dolej tyle mleka, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.

Rozgrzej patelnię, jeśli potrzeba użyj masła lub odrobiny oleju (ja używam patelni beztłuszczowej). Smaż niewielkie, dość grube placuszki. Przewracaj, kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki.

Do placuszków najlepszym dodatkiem będzie lekko kwaskowaty dżem, my zjedliśmy je z dżemem rabarbarowym.

1 cze 2013

Placek z truskawkami

Placek z owocami to ciasto bardzo uniwersalne i łatwe. W zależności od pory roku, można użyć bardzo różnych owoców. Teraz oczywiście najlepsze są truskawki, ale nadają się też wszelkie drobne owoce (wiśnie, maliny, porzeczki, śliwki) czy jabłka lub gruszki.


SKŁADNIKI:
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść truskawek
  • masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania formy

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp kaszką manną lub bułką tartą.

Masło i cukier roztop w dużym garnku. Kiedy trochę przestygną wbij jajka i dokładnie wymieszaj - możesz mikserem. Dodaj ekstrakt waniliowy

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy jajecznej. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe.

Ciasto wylej do foremki. Truskawki obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki. Owoce wyłóż na ciasto - w czasie pieczenia delikatnie w nim zatoną.

Placek piecz 35-40 minut. Będzie dobry, kiedy wbity w niego patyczek wyjdzie suchy. Upieczone ciasto możesz oprószyć cukrem puderm.


SMACZNEGO!