4 sty 2012

Tort orzechowy "Na bogato"

Wraz z nowym rokiem zwykle kończą się już słodkości bożonarodzeniowe i przychodzi czas na nowe wypieki. W moim domu oznacza to zwykle tort orzechowy. Jest to tort albo bardzo praco- i czasochłonny, albo, przez dużą zawartość orzechów, dość drogi, więc pieczemy go tylko na wyjątkowo wyjątkowe okazje. Taką okazją co roku jest właśnie karnawał. Na samą myśl o orzechowym torcie wszystkim w moim domu ślinka cieknie.


SKŁADNIKI:
na ciasto:
  • 40 dkg orzechów włoskich bez łupinek,
  • 35 dkg cukru pudru,
  • 20 sztuk sucharków,
  • 12 jajek,
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia,
do przełożenia:
  • 2 kremy dr Oetkera + składniki wymienione na opakowaniu (najlepiej waniliowy i czekoladowy),
  • garść siekanych orzechów włoskich i migdałów,
  • 1 drobno pokrojona gorzka czekolada,
  • kieliszek wódki lub rumu,
do ozdoby:
  • polewa czekoladowa (przepis tutaj)
  • migdały

Orzechowe ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba być cierpliwym. Na początek musicie zmielić orzechy i sucharki, tak aby z obu powstał drobny proszek. Ja używam do tego starej maszynki do ścierania warzyw, ale nowoczesne malaksery też sobie poradzą.



Mikserem utrzyjcie żółtka z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie jasnożółta i puszysta, dosypcie orzechy i sucharki oraz proszek do pieczenia. Na koniec ubijcie białka i pianę delikatnie wymieszajcie z masą.

Ciasto wylejcie do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą
tortownicy. Na koniec przyda się cierpliwość, bo ciasto orzechowe trzeba piec powoli i długo. Piec rozgrzejcie maksymalnie do temperatury 175°C. Ciasto powinno być gotowe po ok. 1,5 godziny, ale warto sprawdzać je co jakiś czas patyczkiem.



Upieczony tort musi zupełnie wystygnąć, bo inaczej połamie się podczas przekrawania, dlatego zwykle piekę go dzień przed przełożeniem i dekorowaniem.
Kiedy macie pewność, że ciasto wystygło, przetnijcie je na 3 równe placki. Najłatwiej zrobić to żyłką, ale duży nóż też będzie dobry.

Każdy placek musicie teraz nasączyć alkoholem wymieszanym z wodą. Dzięki temu tort będzie wilgotny i dłużej zachowa świeżość.



Kremy przygotujcie według instrukcji na opakowaniu. Możecie oczywiście sami zrobić krem maślany, ale masy dr Oetkera są zdecydowanie lżejsze i czasami nawet smaczniejsze niż domowy krem.

Przed przekładaniem tortu ułóżcie spodni placek na paterze, bo później tort będzie dość ciężki i może to być trudne. Na placek nałóżcie sporą ilość kremu czekoladowego i posypcie go obficie czekoladą. Dużym nożem wklepcie czekoladę w krem i połóżcie na to kolejną warstwę dobrze nawilżonego ciasta. Teraz na placek nałóżcie krem waniliowy i orzechy.



Ostatnią warstwę ciasta nakropcie "od wewnątrz" jeszcze zanim położycie ją na torcie, a później, już na miejscu, nasączcie wierzch. Pozostałym kremem uzupełnijcie widoczne po bokach tortu dziury.




Według podanego przepisu przygotujcie polewę. Kiedy trochę przestygnie wylejcie ją na tort i rozsmarujcie sylikonowym pędzlem lub nożem/łyżką. Na polewę wysypcie migdały, a następnie delikatnie pokropcie je resztką polewy.



SMACZNEGO!

Uwaga: Tort należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz