SKŁADNIKI:
- 2 jajka,
- 125 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 100 g cukru,
- migdały bez łupinek (ok 50 g)
Teraz przekonacie się, że zrobienie chińskich ciasteczek jest dziecinnie łatwe. Najpierw lekko ubijcie jajka, tak żeby białka i żółtka dokładnie się połączyły i trochę spieniły. W osobnej misce wymieszajcie mąkę i proszek do pieczenia. Dodajcie olej i zagniećcie. Do powstałej kruszonki dodajcie cukier i 3/4 piany z jajek.
Ciasto dokładnie zagniećcie i uformujcie kulkę. Jeśli będzie kleiło się do dłoni, dosypcie trochę mąki.
Blachę do pieczenia wyłóżcie pergaminem. Z ciasta formujcie kulki i spłaszczajcie na blaszce na grubość ok 1 cm.
Na każdy placuszek połóżcie migdał. Wierzch każdego ciasteczka posmarujcie resztą jajka. Najlepiej użyć do tego sylikonowego pędzelka, ale świetnie nadają się też palce.
Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 200°C. Ciasteczka powinny być gotowe po ok 12 minutach, ale sprawdźcie je patyczkiem.
Migdałowe, chińskie makaroniki z zewnątrz powinny być chrupkie, ale w środku miękkie.
Gotowe makaroniki przechowujcie w słoju lub innym szczelnym naczyniu, inaczej wyschną.
Ciasteczka świetnie nadają się do moczenia w herbacie lub kawie. Można też, na ich podstawie przygotować wiele różnych deserów, ale o tym napiszę Wam później.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz