24 sty 2012

Super szybko po francusku

Obiecałam, więc jestem. Notebook wrócił, wracają też przepisy. Na początek podam Wam "przepis" na bardzo szybkie, słodkie ciasteczka. Czasami zupełnie nie mam czasu na zrobienie deseru, a niespodziewani goście nagle pojawiają się w drzwiach. Właśnie wtedy przygotowuję francuskie ciasteczka z dżemem.

SKŁADNIKI:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • słoik dżemu - najlepiej domowego
  • białko


Na początek rozwińcie ciasto i podzielcie je na nieduże kwadraty. Na każdy kwadrat nałóżcie łyżeczkę dżemu i dobrze sklejcie brzegi. Na koniec posmarujcie każde ciastko białkiem. I już! Przygotowane ciastka ułóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawcie do rozgrzanego do 200°C. Ciasteczka będą gotowe kiedy się ładnie zrumienią, ale nie spalą.



Gotowe ciasto francuskie daje ogromne możliwości. Ja zwykle nadziewam je domowym dżemem (ostatnio jabłkowym). Można też ciastem opakować kawałki owoców lub czekoladę.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz