29 sty 2012

Czeko... czeko... czekolada

Czasami chodzi za mną całymi dniami. Cierpliwie kusi i w końcu oprzeć się nie mogę. Czekolada. Najbardziej lubię prawdziwą gorzką czekoladę. Mogę jeść ją tak po prostu, ale często robię na jej podstawie deser. Najczęściej są to czekoladowe muffiny.



SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki,
  • 175 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao,
  • 150 g czekolady (ja używam gorzkiej, ale może być mleczna lub deserowa),
  • 250 ml mleka,
  • 90 ml oleju,
  • jajko.
Do miski lub garnka wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wymieszaj.

W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie mokre składniki, czyli: mleko, olej i roztrzepane jajko. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki.


Połącz wszystkie składniki (suche, mokre i czekoladę) i dość niedokładnie wymieszaj. Im więcej grudek tym lepsze będą muffiny.


Ciasto wlej do formy do muffinek, lub do papilotek. Piekarnik rozgrzej do 200°C.



Muffiny powinny piec się ok 15-20 minut. W zależności od wielkości foremek z podanych składników powinno wyjść od 12 do 20 muffinek.


Najwięksi fani czekolady mogą udekorować muffiny czekoladową polewą.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz