SKŁADNIKI:
- 250 g mąki,
- 175 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao,
- 150 g czekolady (ja używam gorzkiej, ale może być mleczna lub deserowa),
- 250 ml mleka,
- 90 ml oleju,
- jajko.
Do miski lub garnka wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wymieszaj.
W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie mokre składniki, czyli: mleko, olej i roztrzepane jajko. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki.
W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie mokre składniki, czyli: mleko, olej i roztrzepane jajko. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki.
Połącz wszystkie składniki (suche, mokre i czekoladę) i dość niedokładnie wymieszaj. Im więcej grudek tym lepsze będą muffiny.
Ciasto wlej do formy do muffinek, lub do papilotek. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Muffiny powinny piec się ok 15-20 minut. W zależności od wielkości foremek z podanych składników powinno wyjść od 12 do 20 muffinek.
Muffiny powinny piec się ok 15-20 minut. W zależności od wielkości foremek z podanych składników powinno wyjść od 12 do 20 muffinek.
Najwięksi fani czekolady mogą udekorować muffiny czekoladową polewą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz