SKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
- 250 g masła (ewentualnie może być margaryna)
- 100 g cukru
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/2 kg porzeczek (czerwonych, lub czerwonych z niewielką ilością czarnych)
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Wymieszajcie mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajcie żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto trzeba ugniatać aż powstanie gładka masa, która łatwo odchodzi od palców. Z ciasta uformujcie kulę i odstawcie na minimum pół godziny do lodówki.
Podsypcie blat mąką i rozwałkujcie schłodzone ciasto na grubość ok 0,5 cm. Wyłóżcie spód i brzegi tortownicy o średnicy 28 cm. Rozgrzejcie piekarnik do 200°C i pieczcie ciasto przez 15 minut (musi tylko lekko się zrumienić).
Rozmrożone porzeczki odcedźcie, tak aby nie zostało w nich zbyt wiele wody. Posólcie odrobinę białka i ubijcie je na sztywną pianę dodając powoli cukier. Do ubitych białek dodajcie połowę mąki ziemniaczanej. Resztą mąki oprószcie porzeczki i dodajcie do piany. Masę dokładnie wymieszajcie, ale uważajcie żeby białka nie straciły puszystości.
Pianę wyłóżcie na podpieczony spód. Zmniejszcie temperaturę do 150°C i pieczcie jeszcze przez ok 20-25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy piana z białek jest na górze sucha i lekko zrumieniona.
Gotowe ciasto można udekorować porzeczkami.
SMACZNEGO!
Uwaga: Kruchego ciasta nie wkładajcie do lodówki, zrobi się wtedy bardzo twarde!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz