7 mar 2012

Cytryna w roli głównej

Dawno mnie nie było, wiem, ale egzaminy, remont, zmiany itd. zdecydowanie pozbawiły mnie na jakiś czas... czasu. No, ale wróciłam i to z bardzo smakowitymi kąskami. Najpierw pokażę Wam moje ulubione babeczki z cytrynowym kremem. Babka marmurkowa to chyba najprostsze ciasto jakie istnieje, a wystarczy ciekawy krem aby nadać jej wyjątkowy smak.



SKŁADNIKI:

na babki piaskowe:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 220 g cukru
  • 170 g mąki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
na krem cytrynowy:
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki śmietan 30 %
  • 6 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 cytryny

Miękkie masło utrzyjcie z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta dodaj po jednym jajku i nadal ucieraj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąki i proszek do pieczenia. Przesiej przez sito do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.



Masę nałóżcie do 1/2 wysokości papilotek lub foremek na babeczki. Odstawcie na chwilę przygotowane foremki i przygotujcie krem.



Otrzyjcie skórkę z 1 cytryny. Z wszystkich cytryn wyciśnijcie sok (powinno być 3/4 szklanki).



Mąkę ziemniaczaną wymieszajcie w dużej misce z 3 łyżkami śmietany na gładką masę, powoli dodajcie resztę śmietany. Do masy dodajcie jajka, cukier, skórkę i sok z cytryn, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Masę przelejcie do rondla, podgrzewajcie na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Uważajcie, bo szybko się przypala.



Kiedy masa tężeje na ogniu, włóżcie babeczki do piekarnika. Kiedy będą prawie gotowe, wyjmijcie je na chwilę i bardzo szybko nałóżcie na każdą łyżkę kremu.






Babeczki z kremem wstawcie z powrotem do piekarnika i zapiekajcie ok 5 minut (aż babeczki będą upieczone, a krem lekko zrumieniony).




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz