24 mar 2012

Wiosna w galaretce

Nie ma chyba bardziej słonecznego ciasta niż biszkopt z galaretką. Gdy tylko na podwórku robi się ciepło mam ochotę upiec właśnie takie cudo. Właściwie każde owoce nadają się do zalania galaretką (poza kiwi i ananasem), ale ja najbardziej brzoskwinie w galaretce pomarańczowej.


SKŁADNIKI:
na biszkopt:
  • 8-10 jajek (w zależności od wielkości blachy, ja na dużą blachę biorę 10),
  • 2,5 dkg mąki na każde jajko,
  • 2,5 dkg cukru na każde jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
na nałożenie:
  • 6 galaretek pomarańczowych lub agrestowych,
  • 60 dkg serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 puszki brzoskwiń.


Jajka i cukier wrzućcie do garnka lub miski i ustawcie na większym garnku z wodą (jak w kąpieli wodnej). Woda powinna się powoli gotować na małym ogniu. W tym czasie ubijajcie jajka z cukrem, aż cukier się rozpuści. Do ubitej na prawie sztywno masy jajecznej przesiejcie mąkę i proszek i delikatnie, ale dokładnie wymieszajcie. Blachę na biszkopt dobrze jest wyłożyć pergaminem. Masę wlejcie na blachę i włóżcie do lekko rozgrzanego piekarnika. Biszkopt powinien piec się w 180C przez ok 20 minut. Jak zwykle ciasto sprawdzić patyczkiem. Biszkopt dobrze jest też upiec kilka godzin przed nakładaniem galaretki.


Brzoskwinie odsączcie z syropu i pokrójcie w paski. Nie muszą być zbyt cienkie.


3 galaretki rozpuśćcie w 1 litrze wrzątku. To samo zróbcie z pozostałymi 3 galaretkami. Kolejny krok to czekanie...


Kiedy galaretki zaczynają się już ścinać (wbita w nie łyżka zostawia ślad) do jednej porcji dodajcie serek i dobrze wymieszajcie. Możecie to zrobić mikserem, ale na najwolniejszych obrotach.


Masę serowo-galaretkową wyłóżcie na nakropiony syropem z brzoskwiń biszkopt. Teraz czas na brzoskwinie. Poukładajcie je na serku, jeśli jest ich dużo, może być nawet kilka warstw.


Druga porcja galaretki powinna też już prawie stężeć. Wylejcie ją na wierzch ciasta. Nie martwcie się, jeśli nie będzie bardzo równo, bo galaretka prawdopodobnie po chwili sama się wypoziomuje.


Ciasto trzeba przechowywać w lodówce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz