24 gru 2011

Wypasiony keks

Keks bakaliowy to bardzo proste, ale niesamowicie smaczne ciasto. Mi kojarzy się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, choć czasami piekę je też poza świętami.

SKŁADNIKI:
  • 25 dkg mąki,
  • 25 dkg masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukry pudru,
  • 5 jajek,
  • łyżka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukry waniliowego,
  • sok z cytryny,
  • ok. szklanki bakalii (daktyle, rodzynki, orzechy, figi) lub mieszanka keksowa.
Masło i cukier utrzyjcie mikserem. Jak masa będzie puszysta powoli dodawajcie po 1 żółtku i nadal ucierajcie. W osobnym naczyniu ubijcie na sztywno białka.



Pianę z białek i mąkę dodawajcie na zmianę do masy. Delikatnie wszystko wymieszajcie.



Bakalie obsypcie mąką (ok. 1 łyżka), nie opadną wtedy na dno ciasta. Dodajcie bakalie i sok z 1/2 cytryny do ciasta.



Ciasto przełóżcie do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną foremki keksówki. Pieczcie w 180°C przez ok 45 minut. Podobnie jak w przypadku murzynka, keks będzie gotowy kiedy ładnie pęknie pośrodku, a włożony w ciasto i wyjęty patyczek nie będzie mokry. Keksa udekorujcie znaną już z babeczek i pierników polewą.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz