SKŁADNIKI:
- 25 dkg mąki,
- 25 dkg masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukry pudru,
- 5 jajek,
- łyżka proszku do pieczenia
- opakowanie cukry waniliowego,
- sok z cytryny,
- ok. szklanki bakalii (daktyle, rodzynki, orzechy, figi) lub mieszanka keksowa.
Masło i cukier utrzyjcie mikserem. Jak masa będzie puszysta powoli dodawajcie po 1 żółtku i nadal ucierajcie. W osobnym naczyniu ubijcie na sztywno białka.
Pianę z białek i mąkę dodawajcie na zmianę do masy. Delikatnie wszystko wymieszajcie.
Bakalie obsypcie mąką (ok. 1 łyżka), nie opadną wtedy na dno ciasta. Dodajcie bakalie i sok z 1/2 cytryny do ciasta.
Ciasto przełóżcie do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną foremki keksówki. Pieczcie w 180°C przez ok 45 minut. Podobnie jak w przypadku murzynka, keks będzie gotowy kiedy ładnie pęknie pośrodku, a włożony w ciasto i wyjęty patyczek nie będzie mokry. Keksa udekorujcie znaną już z babeczek i pierników polewą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz