13 gru 2011

Śliwkowy murzynek

Sezon na śliwki już się skończył, ale te pysznie soczyste owoce smaczne są nawet mrożone. Ciasto śliwkowe, to najczęściej biszkopt z owocami na wierzchu. Ale przecież śliwki nadają się nie tylko do tego. Proste ciasto ucierane może wiele zyskać, jeśli wzbogacimy je o owoce. Śliwki doskonale wtapiają się w murzynka.



SKŁADNIKI:

na ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody (część, ale nie więcej niż 1 kieliszek, można zastąpić śliwowicą lub podobnym alkoholem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • bułka tarta lub kaszka manna do wysypania formy
na ozdobę:
  • czekolada
  • kolorowa posypka, wiórki kokosowe, siekane orzechy itp.

Margarynę, olej, wodę, cukier i kakao włóżcie do rondelka i podgrzewajcie aż margaryna się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Powstałą masę odłóżcie do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna dodajcie do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszajcie, ale nie ubijajcie!



Rozdzielcie żółtka od białek. Żółtka wmieszajcie do masy. Białka ubijcie na sztywno i delikatnie dodajcie do reszty ciasta.




Formę keksówkę (prostokątną z wysokim rantem) wysmarujcie masłem i dobrze wysypcie bułką tartą lub kaszką manną. Śliwki umyjcie i usuńcie pestki. Wlejcie ciasto do formy i ułóżcie na wierzchu połówki śliwek. Prawdopodobnie będą na siebie nachodziły (może powstaną 2 warstwy). W czasie pieczenia owoce opadną na spód ciasta, dzięki temu będzie ono wilgotne.





Rozgrzejcie piekarnik do 180°C i włóżcie ciasto. Powinno piec się ok. 50-60 minut. Można wyjąć je z pieca kiedy ładnie pęknie a w środku będzie suche. Tak jak w przypadku babeczek, sprawdźcie to drewnianym patyczkiem. Upieczone ciasto odstawcie do ostygnięcia.




Kiedy murzynek będzie już chłodny możecie przygotować prostą polewę. Do miseczki pokruszcie tabliczkę czekoladę. W rondelku zagotujcie wodę i postawcie na nim miseczkę. Czekolada powinna powoli rozpuszczać się na parze. Płynną czekoladę wylejcie na ciasto. Górę posypcie posypką.



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz