8 gru 2011

Piaskowe babeczki

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, ale wydaje się nam, że w domu nie ma nic. Babka piaskowa to coś tak prostego, że składniki znajdą się prawie zawsze. Ciekawszą wersją tej słodkości są małe piaskowe babeczki, takie w sam raz na raz. Te będą oblane ciemną czekoladową polewą.

SKŁADNIKI

na ciasto:
  • 250 g miękkiego masła (może być margaryna)
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • kolorowa posypka, wiórki kokosowe, kawałeczki orzechów itp.
Masło, cukier i cukier waniliowy ucierajcie aż masa zrobi się lekka i puszysta. Oddzielcie białka i dodawajcie powoli żółtka do masy (ciągle ucierając). Wymieszajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia i stopniowo dodawajcie do masy. Na koniec ubijcie białka i delikatnie wymieszajcie z resztą ciasta. Gotowe!

Ciasto nakładajcie do małych papierowych foremek (papilotków, a może papilotek, nie wiem jakiego są rodzaju). Papilotki ułóżcie dość ciasno na blaszce do pieczenia lub wsadźcie do specjalnej formy do babeczek. Można oczywiście ciasto upiec w całości w prostokątnej formie keksówce, ale małe babeczki są duuużo ciekawsze. Z podanych składników powinno wyjść około 20 sporych porcji.

Babeczki włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, ale zapewne będzie to ok 15-20 minut. Duże ciasto w keksówce potrzebuje jakieś 35-40 minut. Aby sprawdzić czy babeczki są gotowe, wbijcie w jedną (najlepiej taką po środku blachy) patyczek do szaszłyków, jeśli będzie suchy i bez śladów surowego ciasta, to są już dobre.

Upieczone babki odłóżcie do ostygnięcia i przygotujcie polewę. Wszystkie składniki wymieszajcie lekko w rondelku i ciągle mieszając zagotujcie polewę. Gotujcie ją ok 3 minuty. Jeśli wyda się Wam trochę zbyt rzadka, dodajcie kakao, ale ostrożnie, nie przesadźcie.

Lekko przestudzoną, tężejącą polewą udekorujcie babeczki. Na koniec posypcie je ozdobną posypką, orzechami lub kokosem.

SMACZNEGO!

Uwaga: Jeśli chcecie, możecie do ciasta dodać bakalie, groszki czekoladowe lub kawałeczki czekolady, ale nie zapomnijcie dodatków obsypać najpierw dokładnie mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz