SKŁADNIKI
na ciasto:
- 250 g miękkiego masła (może być margaryna)
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- kolorowa posypka, wiórki kokosowe, kawałeczki orzechów itp.
Ciasto nakładajcie do małych papierowych foremek (papilotków, a może papilotek, nie wiem jakiego są rodzaju). Papilotki ułóżcie dość ciasno na blaszce do pieczenia lub wsadźcie do specjalnej formy do babeczek. Można oczywiście ciasto upiec w całości w prostokątnej formie keksówce, ale małe babeczki są duuużo ciekawsze. Z podanych składników powinno wyjść około 20 sporych porcji.
Babeczki włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, ale zapewne będzie to ok 15-20 minut. Duże ciasto w keksówce potrzebuje jakieś 35-40 minut. Aby sprawdzić czy babeczki są gotowe, wbijcie w jedną (najlepiej taką po środku blachy) patyczek do szaszłyków, jeśli będzie suchy i bez śladów surowego ciasta, to są już dobre.
Upieczone babki odłóżcie do ostygnięcia i przygotujcie polewę. Wszystkie składniki wymieszajcie lekko w rondelku i ciągle mieszając zagotujcie polewę. Gotujcie ją ok 3 minuty. Jeśli wyda się Wam trochę zbyt rzadka, dodajcie kakao, ale ostrożnie, nie przesadźcie.
Lekko przestudzoną, tężejącą polewą udekorujcie babeczki. Na koniec posypcie je ozdobną posypką, orzechami lub kokosem.
SMACZNEGO!
Uwaga: Jeśli chcecie, możecie do ciasta dodać bakalie, groszki czekoladowe lub kawałeczki czekolady, ale nie zapomnijcie dodatków obsypać najpierw dokładnie mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz