11 lut 2014

Owsiane ciasto z Indiany

Dziś pokażę Wam zapowiadane już dawno temu owsiane ciasto z Indiany. Jest wilgotne, miękkie, a jeśli użyjesz melasy ma wyjątkowy aromat. Przepis znalazłam w książeczce Tradycyjne ciasta z serii Smaki Świata Złota Kolekcja Przepisów.


SKŁADNIKI:
na keksówkę o wymiarach 23x15 cm
  • 100 g ciemnego brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 ml melasy/golden syrup/płynnego miodu - ja użyłam melasy
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki mleka
  • 75 g czekolady - na polewę
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego - na polewę
  • otręby i masło do wysmarowania formy

Nastaw piekarnik na 180 . Natłuść formę i wysyp ją otrębami lub wyłóż papierem do wypieków.

Masło utrzyj z cukrem i melasą. Kiedy masa będzie gładka dodaj po 1 jajku i nadal ucieraj.

W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z przyprawami, sodą i płatkami owsianymi. 

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto wyjmij na kratkę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej przetrzyj przez sitko dżem. Dokładnie wymieszaj i posmaruj polewą ciasto.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz