24 lut 2014

Motylki w zebrę

Czasami nawet najprostsze ciasteczka podane w ciekawej formie mogą stać się bardzo atrakcyjnym łakociem. Takie właśnie są kruche motylki. Bardzo łatwe w przygotowaniu i jednocześnie ciekawe ciasteczka mogą być dobrym pomysłem zarówno na przegryzkę do herbaty jak i ciekawe, domowe słodycze dla dzieci.
Przepis znalazłam na tym blogu. 


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka skrobi kukurydzanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki kakao*
Wszystkie składniki poza kakaem zagniećcie na gładkie ciasto. Podzielcie je na 2 równe części i do jednej dodajcie kakao. 

Dwie kulki z ciasta przykryjcie folią i odstawcie na co najmniej godzinę do lodówki.

Nastawcie piekarnik na 160°C. Blachę do ciasteczek wyłóżcie pergaminem.

Rozwałkujcie oba ciasta na równej wielkości prostokąty. Połóżcie jeden na drugim i zwińcie ciasny rulon. Przetnijcie go na pół i połączcie 2 powstałe rulony, tak aby brzegi z końcem ciasta były w środku. Pokrójcie teraz ciasto na plastry i palcami zgniećcie je przez środek, tak aby nadać im kształt motyli.

Ciasteczka pieczcie przez kilkanaście minut, aż zaczną się rumienić. Ostrożnie przełóżcie upieczone motyle do wystygnięcia na kratkę.


SMACZNEGO!

* zamiast kakaa możecie użyć barwników spożywczych i zrobić tęczowe motylki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz