21 lut 2014

Mandarynkowa Panna Cotta

Panna Cotta wydawała mi się kiedyś trudnym i "ekskluzywnym" deserem. Kiedy odkryłam, że to po prostu śmietankowa galaretka, panna cotta na stałe zagościła wśród moich ulubionych słodkości.
Galaretce można nadać bardzo różne smaki. Może być po prostu waniliowa, czekoladowa czy aromatyzowana jakimś likierem. Ja bardzo lubię waniliowa panna cottę z musem z mango, ale tym razem przygotowałam galaretkę z sokiem mandarynkowym i bez wątpienia jest równie smaczna.
Podstawą przepisu była receptura waniliowej panna cotty z Nigellisimy Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI:
na 4 porcje po 125 ml
  • 125 ml soku wyciśniętego z mandarynek i skórka otarta z 1 owocu
  • 375 ml śmietanki 30 %
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przed wyciśnięciem soku i otarciem skórki mandarynki sparzcie i dobrze wyszorujcie.
 
Skórkę i sok z mandarynek, śmietankę i cukier podgrzejcie w rondlu z grubym dnem aż do wrzenia (na brzegach garnka pojawi się piana). Kiedy wymieszacie sok z mandarynek ze śmietanką możecie mieć wrażenie, że się zwarzyła, ale nie martwcie się, będzie dobrze.

Z gorącego płynu odlejcie pół szklanki i dokładnie rozmieszajcie w niej żelatynę, musi się zupełnie rozpuścić. Gotową żelatynę wlejcie do reszty śmietanki i dokładnie wymieszajcie.

Masę przelejcie do foremek (jeśli chcecie ją podać na talerzyku) lub pucharków. Wstawcie do lodówki na co najmniej 6 godzin.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz