18 lut 2014

Maślankowe babeczki

Proste waniliowe babeczki to dobra podstawa do wielu wypieków. Kiedy mamy smaczne, wilgotne babeczki możemy zmienić polewę lub dodać bakalie czy inne nadzienie i mamy zupełnie różne słodkości. Dobry podstawowy przepis na babeczki znalazłam w książce Home - Baked Gifts with Love. Tym razem podałam je z malinową galaretką i polewą czekoladową.

SKŁADNIKI:
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 całe jajka i 1 żółtko
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml maślanki
dodatkowo:
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 opakowanie galaretki malinowej i 250 ml wody
  • 40 ml wody
  • 10 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 60 g masła
  • 100 g posiekanej ciemnej czekolady

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami.

Masło z cukrem i ekstraktem waniliowym ubij na puszystą masę. Rozbełtaj jajka i żółtko i powoli dodaj do masła.

Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą. Suche składniki i maślankę dodawaj po trochę do masy maślanej. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Papilotki napełnij do 2/3 wysokości. Babeczki piecz ok. 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy są upieczone. Gotowe odstaw do wystygnięcia na kratkę.

Kiedy babeczki będą stygły przygotuj galaretkę. Rozmieszaj ją w 250 ml wrzącej wody (połowa zalecanej ilości) i wlej do płaskiego naczynia.

Kiedy galaretka zastygnie możesz przygotować polewę. Wrzuć wszystkie składniki do rondelka i podgrzej do rozpuszczenia masła stale mieszając.

Jeśli babeczki mają "górki" zetnij je. Z zastygłej galaretki wytnij kołka i nałóż na każdą z babeczek. Udekoruj wszystko chłodną polewą.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz