9 sty 2014

Żytnie ciasto z jabłkami

Pszenna, biała mąka zdominowała zupełnie nasze kuchnie, na szczęście coraz częściej i łatwiej możemy sięgać po inne mąki: żytnią, orkiszową, owsianą, gryczaną itp. Dziś mam dla was proste, codzienne ciasto z mąki żytniej. Jest lekkie, puszyste i wilgotne. Idealne do herbaty lub na drugie śniadanie.
Oryginalny przepis pochodzi ze styczniowego numeru magazynu Kuchnia.

 
SKŁADNIKI:
  • 2 średnie jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 75 g masła*
  • 100 g prawdziwego cukru waniliowego
  • 50 g melasy lub płynnego miodu**
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
Keksówkę o długości 18-20 cm wyłóżcie papierem do wypieków i lekko natłuśćcie. Piekarnik nastawcie na 170°C (termoobieg).

Jabłka obierzcie, oczyśćcie i pokrójcie w średniej wielkości kostkę. Wymieszajcie je z rodzynkami i cynamonem i odstawcie.

Masło rozpuśćcie i odstawcie na chwilę do ostygnięcia. Dodajcie do niego cukier i melasę. Ubijcie wszystko mikserem na wysokich obrotach.

Do mleka wbijcie jajka i rozbełtajcie. Wlejcie mieszankę do masła z cukrem i nadal ubijajcie.

Wymieszajcie mąki, proszek do pieczenia i mielone migdały. Powoli dodajcie do ciasta. Na koniec wmieszajcie jabłka.

Ciasto wyłóżcie do foremki, posypcie płatkami migdałów i brązowym cukrem.

Pieczcie ok. 40 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Upieczone ciasto wyjmijcie z formy i odłóżcie na kratkę do wystudzenia.



SMACZNEGO!

* Masło można zastąpić dobrą oliwą.
**Ja użyłam melasy z buraka, można ją czasem kupić w Lidlu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz