27 sty 2014

Migdałowe różyczki

Delikatne, efektowne, a przy tym banalnie proste babeczki to coś co polubi każdy domowy cukiernik (i cukierniczka też). Właśnie takie są migdałowo-waniliowe babeczki, które ostatnio odkryłam. Ozdobione marcepanowymi różyczkami wyglądają bardzo elegancko i uroczo. Oryginalny przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood.


SKŁADNIKI:
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka maku
  • 3 jajka
  • 100 g maślanki/jogurtu/kefiru
  • 175 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2-3 łyżki dżemu wiśniowego (niekoniecznie)
  • gotowa masa marcepanowa (ilość zależy od tego, jak bardzo chcecie ozdobić babeczki)
  • barwniki spożywcze w żelu - czerwony i zielony
  • cukier puder do podsypywania marcepanu 

Nastaw piekarnik na 180°C. Blachę do mufinek wyłóż papilotkami (najlepsze będą białe lub z bardzo delikatnym wzorkiem).

Mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier i mak wymieszaj dokładnie w dużej misce.

W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich maślankę, ekstrakt waniliowy i chłodne masło.

Dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Papilotki napełniaj do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej nałóż odrobinę dżemu.

Babeczki piecz ok 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy są upieczone w środku. Upieczone babeczki odstaw na kratkę do wystudzenia.

Przygotuj dekoracje. Naturalny marcepan rozwałkuj na cienki placek (podsypuj blat cukrem pudrem) i wytnij koła o średnicy trochę większej niż babeczki. Nałóż marcepan na babeczki.

Kulkę marcepanu o średnicy ok 2 cm zabarw na różowo, drugą, podobną na zielono.

Z czerwonego marcepanu ulep różyczki, wbrew pozorom nie jest to trudne. Nieduży wałeczek masy rozgnieć i zwiń w rulonik odginając z jednej strony. Nadmiar masy (od spodu róży) odetnij nożyczkami.
Aby zrobić listki rozpłaszcz zieloną kulkę i ściśnij z jednej strony aby nadać odpowiedni kształt, listek natnij delikatnie przez środek.

Na każdą babeczkę nałóż kilka listków i różyczkę. Jeśli masz z tym trudności, możesz lekko zwilżyć marcepan.


Gotowe babeczki przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz