28 sty 2014

Jabłka pod kruszonką wersja 2.0

Bardziej sielskiego, prostego i pysznego deseru chyba nie ma. Jabłka pod kruszonką to klasyka w najlepszym wydaniu. Tym razem jednak postanowiłam na chwilę z klasyką zerwać i jabłka przykryłam kruszonką w wersji fit. 


SKŁADNIKI: 
na 4 nieduże porcje
  • 2 duże jabłka
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj 4 ramekiny.

Jabłka i gruszkę umyj, obierz i pokrój w nieduże kawałki. Dodaj do nich imbir i cynamon.

Rozpuść masło. W misce wymieszaj płatki owsiane, cukier i masło.

Owoce wymieszaj z mąką i nałóż do 4 ramekinów/kokilek. Na wierzch nałóż owsianą kruszonkę. Zapiekaj do czasu aż kruszonka się ładnie zrumieni. 


Zapiekane owoce są równie smaczne na ciepło jak i na zimno.

SMACZNEGO!

Uwaga: Do kruszonki możesz też dodać różne siekane orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz