23 gru 2013

Ciasteczka pieprzowe

Co roku przed świętami staram się znaleźć jakieś nowe smaki. Tym razem skusiły mnie szwedzkie ciasteczka z pieprzem. Przepis znalazłam w książce Home - Baked Gifts with Love.

zdjęcie zastępcze ;)

SKŁADNIKI:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki do podsypywania
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru (mielony)
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielony)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 230 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
Jeśli masz dobry mikser planetarny lub robota kuchennego, to wrzuć wszystkie składniki do misy i po prostu wyrób ciasto.

Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, wyrób ciasto drewnianą łyżką.

Masa ciasteczkowa będzie lepka, ale nie przejmuj się tym. Zaklej miskę z ciastem folią i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki.

Nastaw piekarnik na 160°C.

Posyp blat mąką i zagnieć jeszcze raz ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,3 cm i wytnij ciasteczka.

Blachy wyłóż papierem do wypieków i gęsto ułóż ciastka. Piecz 6-8 minut, a zrumienione ciastka odłóż do wystygnięcia na kratkę.

Pieprzowe ciasteczka możesz polukrować lub ozdobić czekoladą, ale nie jest to konieczne.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz