2 gru 2013

Grudzień pod palmami

O gorącym lecie możemy na razie zapomnieć, ale koniec jesieni to doskonały czas na słoneczne, tropikalne owoce. Ich wykorzystanie w kuchni na pewno rozjaśni każdy dzień. Dla mnie najlepszym tropikalnym owocem jest mango, w każdej konfiguracji. Dziś mam dla Was pomysł na świetny koktajl.


SKŁADNIKI na dwie porcje:
  • duże, bardzo dojrzałe mango
  • 3-4 plastry świeżego ananasa
  • woda mineralna
  • odrobina suszonej papryczki chilli
Przetnij mango (uważaj na bardzo twardą pestkę) i łyżką wydrąż miąższ.

Obierz ananasa - odetnij pióropusz i ostrym nożem zetnij twardą skórkę, jeśli w owocu zostaną niewielkie stwardniałe oczka, wytnij je ostrym nożykiem. Pokrój ananasa na 1,5 centymetrowe plastry i wytnij twarde środki.

Cząstki mango oraz ananasa wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładki mus. Dodaj drobno posiekane chilli i wodę (jej ilość zależy od soczystości owoców, ja użyłam ok 1/2 szklanki).


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz