7 gru 2013

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Są łatwe, szybkie i smakują doskonale. Czego chcieć więcej. Kruche, wielozbożowe ciasteczka pachnące pomarańczą to w grudniu pozycja obowiązkowa.


SKŁADNIKI:
  • 350 g mieszanej mąki (ja użyłam krupczatki, pszennej pełnoziarnistej, żytniej i żytniej pełnoziarnistej)
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto. Odstaw je na godzinę do lodówki lub 15-20 minut do zamrażarki.

Nastaw piekarnik na 180°C.
 
Chłodne ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Szklanką lub wykrawaczką wytnij ciasteczka. Jeśli chcesz użyć ozdobnych stempelków to odciśnij teraz mocno wzór.

Ciasteczka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz ok. 10-15 minut. Gotowe odłóż na kratkę do wystudzenia.


Jeśli chcesz wzmocnić pomarańczowy smak ciasteczek z cukru pudru i odrobiny soku z pomarańczy przygotuj lukier i nałóż na ciastka.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz