17 gru 2013

Sernik dyniowo-imbirowy

Serniki to ciasta bardzo uniwersalne. Mogą być zarówno szybkim deserem do popołudniowej herbaty jak i wykwintnym zakończeniem świątecznego obiadu. Sernik dyniowo-imbirowy jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu i w zależności od formy podania sprawdzi się doskonale w obu rolach. 
Przepis to zmodyfikowana wersja znalezionego tutaj.

SKŁADNIKI:
  • 90 g ciastek wielozbożowych (np. digestive)
  • 80 g migdałów w płatkach
  • 50 g masła
  • 2 łyżki likieru Amaretto 
  • 250 g mascarpone
  • 200 g ricotty
  • 80 g drobnego brązowego cukru
  • 2 - 3 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 230 g puree z dyni (lub tyle samo startej na drobnej tarce dyni piżmowej)
Migdały drobno posiekaj. Ciasteczka mocno pokrusz (w blenderze lub wałkiem do ciasta) i połącz z migdałami. 

Rozpuść masło i wymieszaj z ciasteczkami, dodaj Amaretto. Przygotowaną masą wyłóż foremkę (ja zrobiłam 6 serniczków w formie do mufinek i jeden większy). Na czas przygotowywania masy serowej odłóż ciasto do lodówki.

Nastaw piekarnik na 180°C.
Oba serki dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier. Wymieszaj pozostałe suche składniki (cynamon, kardamon i mąkę).
Do masy serowej dodaj 1/2 puree z dyni i 1 jajko. Wymieszaj i dodaj pozostałą dynie i resztę jajek. 

Masę serową wyłóż na schłodzony spód. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (w formie do mufinek 20). Sprawdź patyczkiem czy ser nie jest już mokry. Upieczony sernik odstaw w formie do wystudzenia.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz