2 maj 2014

Ciasto idealne

Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe i puszysty sernik, a do tego kwaśne jeżyny. Serniko-brownie to właśnie jest ciasto idealne. Przepis na nie znalazłam w 5. numerze magazynu Food&Friends i trochę go zmodyfikowałam.
 

SKŁADNIKI:
  • 300 g czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek "m"
  • 210 g mąki pszennej
  • ekstrakt waniliowy 
  • 250 g ricotty
  • 150 g mielonego twarogu
  • 80 g cukru
  • 2 jajka "m"
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g świeżych jeżyn 
  • trochę posiekanej czekolady (1/3 tabliczki)
Piekarnik nastaw na 175°C a blaszkę 20x30 cm wyłóż pergaminem.

Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. 

Jajka i cukier ubij na puszysta pianę. Dodaj przestudzoną czekoladę  i kilka kropel ekstraktu waniliowego i ubijaj jeszcze chwilę.

Do masy dodaj mąkę i wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto wylej do przygotowanej formy.

Wszystkie składniki na warstwę serową wymieszaj mikserem. Wylej ser na warstwę czekoladową i nożem lub widelcem lekko wymieszaj, tak żeby powstał marmurkowy wzór.

Na wierzch ciasta powciskaj delikatnie jeżyny. Posyp odrobiną czekolady.

Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 minut.

Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz