5 maj 2014

Domowa oranżada

Letnie pikniki czy spotkania przy grillu to dobra okazja, żeby przygotować domową oranżadę. To bardzo łatwy i zdecydowanie zdrowszy od sklepowych oranżad napój.


SKŁADNIKI:
na 1,5 l napoju
  • 5 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 70-100 g cukru
  • 1 l wody mineralnej (gazowanej lub nie)
  • dodatkowo: mięta, imbir, kardamon itp., kostki lodu



Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn. Dodaj do niego cukier i zagotuj. Jeśli lubisz napoje z cząstkami owoców teraz wystarczy poczekać aż owocowa pulpa wystygnie, dolać wody i ewentualnie doprawić oranżadę miętą, imbirem lub kardamonem.

Jeśli wolisz bardziej klarowne napoje, przetrzyj owocowy syrop przez sito. Potem poczekaj aż wystygnie i dolej wody i przypraw.

Gotowy napój przelej do szklanych lub plastikowych butelek i ruszaj na piknik :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz