19 maj 2014

Calzone

Calzone, czyli pizza w bardziej poręcznej formie to fajna opcja np. na piknik. Ja zrobiłam je na plenerowy obiad. To które Wam dziś pokażę jest dla mnie optymalne, można do niego wykorzystać resztki różnych składników, które mamy w domu.
Przepis na ciasto pochodzi z książki Anneki Manning Wypieki z serii Klasa Mistrzów.





SKŁADNIKI (na 4 porcje):
ciasto:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 350 g + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryki czerwonej
  • kilka plastrów boczku, szynki lub podsmażonego kurczaka*
  • kilka suszonych pomidorków w oliwie
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • kilka listków rukoli, bazylii, oregano
  • sól, pieprz, papryka
  • starty ser żółty lub mozzarella
  • łyżka oliwy
Na początku przygotuj ciasto. Do 125 ml wody wsyp drożdże, cukier i płaską łyżkę mąki. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Kiedy rozczyn rośnie przygotuj pozostałe składniki ciasta. Mąkę wymieszaj z solą i dodaj dobrej jakości oliwę. Do mąki wlej rozczyn i pozostałe 125 ml wody. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Włóż je do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 45-60 min.).


W czasie wyrastania ciasta przygotuj farsz. Umyte pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmaż warzywa.

Paprykę, pomidorki i wędlinę także pokrój i dodaj do pieczarek. Podsmaż wszystko i dopraw do smaku.

Piekarnik nastaw na najwyższą temperaturę (ok. 250°C).

Kiedy ciasto wyrośnie uderz je mocno i wyjmij na obsypany mąką blat. Ugniataj chwilkę i podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 22 cm. Uważaj żeby placki nie przykleiły się do blatu.


Każdy placek posmaruj łyżką pesto (czerwonego lub zielonego) tak, aby zostały czyste brzegi. Na połówkę placka nałóż 1/4 farszu, posyp serem i ziołami. Zlep placek tak aby powstał duży pieróg, dokładnie złącz brzegi. Posmaruj calzone z wierzchu zimną wodą.


Blachę lub ruszt piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim calzone. Piecz je ok 10-15 minut.


SMACZNEGO!

*Możesz też użyć resztek mięsa z obiadu - posiekanej drobno pieczeni czy grillowanego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz