17 kwi 2014

Cytrynowe babeczki z makiem

Mocno cytrynowe, wilgotne babeczki z dodatkiem chrupiącego maku to smakowity deser. Robi się je szybko i łatwo, u mnie występują w wersji wielkanocnej. Przepis pochodzi z książki Skye Gyngell How I cook.



SKŁADNIKI:
na 15 babeczek
  • 115 g miękkiego masła
  • 275 g mąki pszennej
  • 175 g cukru
  • skórka z 3 wyszorowanych cytryn
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 35 g maku
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 ml mleka 3,2 %
  • 4 białka
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe posypki i inne ozdoby
Piekarnik nastaw na 170°C. Foremkę do mufinek wyłóż papilotkami. 

Masło z cukrem utrzyj na jasną masę. Dodaj skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj mak. Suche składniki wymieszaj z masłem. Wlej mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę.

Białka ubij na sztywno i po trochę dodawaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie.

Papilotki napełniaj do 3/4 wysokości. Babeczki piecz ok 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy są gotowe. Upieczone odstaw do wystygnięcia. 

Ubij schłodzoną kremówkę. Dodaj do niej serek mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Do kremu dodaj wybrany barwnik.


Nałóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób wszystkie babeczki (wystudzone). Na wierzch każdej nałóż wybrane ozdoby.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz