4 kwi 2014

Jogurtowa babka Nigelli

Kiedy chcę upiec coś prostego i smacznego, często sięgam po przepisy Nigelli Lawson. Jej propozycje są doskonałe jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy przygotować jakieś smakołyki. Tym razem wybór padł na włoską babkę jogurtową (Nigellisima, Nigella Lawson).


SKŁADNIKI:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia*
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier
Piekarnik nastaw na 180°C. Formę z kominkiem wysmaruj dokładnie cienką warstwą oleju.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odstaw.

Wymieszaj żółtka, jogurt i cukier i ubij wszystko na gładką masę.

Do masy jogurtowej powoli dolej olej i ubij wszystko.

Wymieszaj mąkę, skrobię i proszek. Dodawaj porcjami do masy i wymieszaj drewnianą łyżką. Delikatnie dodawaj też pianę z białek.

Ciasto wlej do formy i piecz ok. 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczona. Ciasto odstaw na 10 minut do przestudzenia, następnie wyjmij je z formy i odłóż na kratkę.


Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Możesz polukrować jeszcze ciepłe ciasto.

SMACZNEGO!

* w oryginale nie ma proszku, ale uważam, że lepiej odrobinę dodać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz