12 kwi 2014

Tęcza na talerzu

Wiosna to czas burz, słońca i tęczy :) Właśnie tęcza zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru. Jest to tęczowa wersja sernika na zimno z galaretką i owocami. Jest bardzo łatwy, ale wymaga sporo czasu, więc jeśli chcecie go przygotować na jakąś okazję, to warto zacząć 2-3 dni wcześniej (chyba, że cały dzień spędzicie w domu). Poniżej podam Wam raczej sposób, a nie przepis, bo zrobienie galaretki i sernika na zimno to mało wymagające zajęcie.



SKŁADNIKI:
na 10-12 porcji
  • galaretki: czerwona (np. truskawkowa), pomarańczowa, żółta (np. cytrynowa), zielona (np. kiwi), niebieska, fioletowa, różowa
  • serek homogenizowany waniliowy
  • truskawki lub inne drobne owoce

Przygotuj 12 pucharków lub szklanek.  Możesz też wyłożyć folią spożywczą duże naczynie, np. blaszkę na ciasto i zrobić jeden deser, który później pokroisz na kawałki.

Czerwoną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody. Rozlej ją do przygotowanych pucharków i odstaw do stężenia.

Kiedy pierwsza warstwa stężeje w 300 ml wody rozpuść pomarańczową galaretkę. Kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na czerwoną warstwę. Odstaw do stężenia.

W 400 ml wody przygotuj żółtą galaretkę. Umyj, oczyść i pokrój w plasterki kilka truskawek. Owoce ułóż na zastygłej warstwie serkowej i zalej chłodną, żółtą galaretką. Odstaw do stężenia.

Gdy żółta warstwa stężeje przygotuj kolejną galaretkę. W 300 ml wody rozpuść zieloną galaretkę. Podobnie jak wcześniej, kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na żółtą warstwę. Odstaw do stężenia.

W 400 ml wody przygotuj niebieską galaretkę. Umyj, oczyść i pokrój w plasterki kilka truskawek. Owoce ułóż na zastygłej warstwie i zalej chłodną, niebieską galaretką. Odstaw do stężenia.

Kiedy niebieska  warstwa stężeje przygotuj kolejną warstwę. W 300 ml wody rozpuść fioletową galaretkę. Podobnie jak wcześniej, kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na poprzednią warstwę. Odstaw do stężenia.

Przed przygotowaniem ostatniej warstwy galaretki umyte truskawki przekrój na połówki i ładnie ułóż w prawie pełnych pucharkach.

Różową galaretkę rozpuść w 400 ml wody. Odstaw ją do lekkiego stężenia. Wlej OSTATNIĄ warstwę. Deser odstaw do lodówki do ostatecznego stężenia.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz