Bardzo lubię szarlotkę na delikatnym kruchym cieście, ale ostatnio chodził za mną tradycyjny jabłecznik na grubym spodzie. Jest prosty i doskonale nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Inspiracją był przepis mojej sąsiadki.
SKŁADNIKI (na dużą blachę):
ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g miękkiego masła
- 120 g margaryny
- 1/4 szklanki mleka
- 4 duże jajka
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
nadzienie:
- 2 kg twardych jabłek
- 700 g rabarbaru
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
dodatkowo:
- wiórki kokosowe - ok. 4 łyżek
- cukier puder
Nastaw piekarnik na 180°C.
Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta. Dodaj masło i jajka i zagnieć gładkie, ale dość lepkie ciasto. Odstaw je do lodówki i przygotuj nadzienie.
Jabłka umyj i obierz. Połowę owoców zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Resztę pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 0,5 cm plastry.
W dużym garnku rozpuść 3 łyżki masła i dodaj owoce. Wsyp cukier i często mieszając duś wszystko aż kawałki jabłek będą delikatnie miękkie, a tarte jabłka lekko się rozgotują. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj cynamon i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 nierówne części (odrobinę większą na spód i mniejszą na górę). Większą rozwałkuj na papierze do wypieków na wielkość blachy i razem z papierem przenieś na blaszkę. Jeśli to konieczne, dłońmi rozciągnij ciasto na wielkość blachy. Wstaw ciasto do piekarnika i podpiekaj przez 10-12 minut.
Podpieczony spód wyjmij z pieca i odstaw do przestygnięcia. Na chłodne ciasto wysyp wiórki kokosowe, na tak przygotowany spód nałóż owocowe nadzienie.
Na papierze do pieczenia rozwałkuj pozostałą część ciasta. Zwiń je w rulon razem z papierem i rozwiń na nadzieniu owocowym.
Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Piecz ciasto ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz