Pyszne, chrupiące bagietki. Do tego odrobina oliwy i pomidorki. Tak właśnie wyobrażam sobie idealne późne śniadanie. Przygotowanie bagietek może wydawać się pracochłonne, ale gwarantuję, że warto.
SKŁADNIKI:
ciasto chlebowe:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży instant
- 300 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
glazura:
- 1 łyżeczka mąki kukurydzanej
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml wody
Z mąki, drożdży, soli i wody zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wyrabiaj je przez co najmniej 10 minut (do 15). Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz. Uformuj 3 bagietki. Ułóż je na przygotowanej blaszce i natnij na skos ostrym nożem. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
Włącz piekarnik na 200°C. Wyrośnięte bagietki wstaw do piekarnika.
Przygotuj glazurę. Mąkę kukurydzaną i sól wymieszaj z 1 łyżką wody. Dolej pozostałą wodę i zagotuj wszystko. Uważaj aby nie zrobiły się grudki.
Wyjmij bagietki i posmaruj wierzch glazurą. Piec jeszcze 35 minut, co 10 minut smaruj bagietki glazurą.
Zrumienione bagietki wyjmij na kratkę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz