Placek z owocami to ciasto bardzo uniwersalne i łatwe. W zależności od pory roku, można użyć bardzo różnych owoców. Teraz oczywiście najlepsze są truskawki, ale nadają się też wszelkie drobne owoce (wiśnie, maliny, porzeczki, śliwki) czy jabłka lub gruszki.
SKŁADNIKI:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść truskawek
- masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania formy
Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp kaszką manną lub bułką tartą.
Masło i cukier roztop w dużym garnku. Kiedy trochę przestygną wbij jajka i dokładnie wymieszaj - możesz mikserem. Dodaj ekstrakt waniliowy
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy jajecznej. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe.
Ciasto wylej do foremki. Truskawki obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki. Owoce wyłóż na ciasto - w czasie pieczenia delikatnie w nim zatoną.
Placek piecz 35-40 minut. Będzie dobry, kiedy wbity w niego patyczek wyjdzie suchy. Upieczone ciasto możesz oprószyć cukrem puderm.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz