Galaretka pełna truskawkowej słodyczy to najlepszy czerwcowy deser. Truskawki są teraz w rozsądnej cenie, więc można się nimi objadać bez przeszkód.
SKŁADNIKI:
na 2 duże lub 4 małe porcje
- 500 g truskawek
- 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 50 ml wody
- biszkopty - po 1 na porcję
Truskawki umyj, osusz i wytnij szypułki. Zmiksuj owoce w blenderze. Dodaj ocet balsamiczny i cukier waniliowy.
W niedużym rondelku zagotuj wodę. Rozpuść w niej żelatynę. Upewnij się, że nie ma grudek i powoli wymieszaj żelatynę z musem owocowym.
Przygotuj pucharku lub foremki. Ja użyłam filiżanek. Do każdego naczynka włóż 1 biszkopt i wlej galaretkę. Biszkopt zapewne wypłynie, ale nie przejmuj się tym.
Galaretki włóż na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz