Sezon na truskawki to doskonały pretekst do kolejnych wypieków. Tym razem skusił mnie klasyczny tort truskawkowy z kremem śmietankowym. Jest łatwy, szybki i pyszny.
SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 5 jajek
- 130 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
poza tym:
- truskawki (ok. 200 g)
- kieliszek amaretto lub wódki
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Brzegi tortownicy (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz formy z kominkiem, wysmaruj ją masłem i wysyp kaszką manną lub bułką tartą.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
Ciasto wylej do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz ok. 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest dobrze wypieczony. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do wystygnięcia.
Przygotuj krem śmietankowy. Ubij kremówkę na sztywno i dodaj serek mascarpone oraz cukier puder (możesz z niego zrezygnować).
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój owoce w plasterki.
Wystudzony biszkopt wyjmij z foremki i przekrój na 2 blaty. Spód ułóż na dużym talerzu lub paterze.
Wymieszaj alkohol z wodą (50/50) i nasącz spodni blat. Nałóż na niego niespełna połowę kremu i poukładaj truskawki (część odłóż do dekoracji). Na warstwę kremu i owoców połóż drugi biszkoptowy blat, nasącz go i udekoruj pozostałym kremem.
Ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz