Ciabatta to jeden z moich ulubionych rodzajów pieczywa. Sprężysta skórka i miękki, ale nie puszysty środek to świetne połączenie. Zwykle włoską ciabattę robi się z mąki pszennej, wody i drożdży. Tutaj znalazłam jednak przepis na ciabattę na zakwasie. Jest to w prawdzie wypiek dla cierpliwych, ale warto.
SKŁADNIKI:
(na 2 ciabatty)
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g aktywnego zakwasu pszennego
- 550 g mąki pszennej chlebowej + ok. 50-70 g do podsypywania
- 350 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy
- dodatki, w zależności od upodobań: suszone pomidory, oliwki, listki bazylii, suszona żurawina
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zakwasy i oliwę, a następnie powoli dolewając wody wyrób ciasto - będzie dość luźne i lepkie.
Wstępne ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i delikatnie uderz dłonią. Wyrób gładkie ciasto podsypując je stale mąką, aż będzie odchodziło od dłoni.
Jeśli chcesz, możesz teraz dodać smaczki. Posiekaj pomidory lub oliwki, porwij bazylię. Ciasto podziel na 2 części i w każdą wgnieć wybrane składniki. Wyrabiaj jeszcze ciasto przez kilka minut.
Z każdej części uformuj szeroki, spłaszczony walec, każdy obsyp mąką. Ciabatty ułóż na wyłożonej papierem blaszce i oddziel zwiniętą ściereczką.
Blaszkę przykryj ściereczką lub folią aluminiową i odstaw bochenki na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Długi czas wyrastania jest tu baaaardzo ważny.
Piekarnik nagrzej do 250°C, lub najwyższej możliwej temperatury. Ciabatty piecz ok 20-25 minut.
Upieczone ciabatty wystudź na kratce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz