5 cze 2014

Biszkopt z budyniem... jabłkowym

Kiedy przychodzi sezon na truskawki inne owoce odchodzą na dalszy plan. Podobnie było tym razem. Na szczęście w porę zorientowałam się, że mam pełną miskę jabłek. Trochę już miękkich i pomarszczonych, ale wciąż jadalnych. Udało mi się przetworzyć ja w eksperymentalne dla mnie ciasto - biszkopt z budyniem jabłkowym. Eksperyment okazał się udany, więc polecam przepis.


SKŁADNIKI:
biszkopt
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 4 jabłka
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 nektarynki
  • 70 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • herbatniki
  • cukier puder i woda na lukier

Na początek upieczcie biszkopt. Dno blachy wyłóżcie papierem do pieczenia (tylko dno, bez boków). Piekarnik nastawcie na 100°C.

Oddzielcie białka od żółtek. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia i na razie odstawcie. Żółtka z cukrem ubijcie na jasną, puszystą pianę. Powoli dosypcie mąkę i wszystko wymieszajcie. Ubijcie na sztywno białka i powoli mieszając dodajcie do reszty składników. Ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane, inaczej w biszkopcie wyjdą twarde grudy.

Ciasto wylejcie na blachę i wyrównajcie wierzch. Włóżcie biszkopt do piekarnika i zwiększcie temperaturę do 180°C. Biszkopt powinien być gotowy po ok. 20 minutach, sprawdźcie to patyczkiem.

Upieczony biszkopt wyjmijcie z pieca i odstawcie aby trochę przestygnął. Jeszcze ciepły wyjmijcie z blachy, przewróćcie na drugą stronę i odklejcie pergamin. Odstawcie na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Owoce umyjcie. Rabarbar obierzcie, jabłka niekoniecznie. Oczyśćcie owoce z pestek i pokrójcie na małe kawałki. Włóżcie je do dużego garnka i zalejcie małą ilością wody (tyle, żeby przykryć owoce, nie więcej). Gotujcie wszystko, aż jabłka zrobią się zupełnie miękkie. 

Miękkie owoce zmiksujcie w blenderze lub przetrzyjcie przez sito. Odmierzcie 1 l przecieru. Resztę (o ile będzie) możecie rozcieńczyć wodą i wypić lub zrobić zapasy w słoiku.


Szklankę przecieru owocowego odłóż na razie, resztę wlej do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy i pogrzej. Do odłożonego przecieru dodaj mąkę, skrobię i jajka, dokładnie wymieszaj. Zagęstnik wlej do gorących owoców i dokładnie wymieszaj. Stale mieszając zagotuj masę. Jeszcze ciepły budyń wyłóż na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię i na górę ułóż herbatniki. Kiedy ciasto wystygnie polej wszystko lukrem.

Ciasto przechowuj w lodówce.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz