Kiedy przychodzi sezon na truskawki inne owoce odchodzą na dalszy plan. Podobnie było tym razem. Na szczęście w porę zorientowałam się, że mam pełną miskę jabłek. Trochę już miękkich i pomarszczonych, ale wciąż jadalnych. Udało mi się przetworzyć ja w eksperymentalne dla mnie ciasto - biszkopt z budyniem jabłkowym. Eksperyment okazał się udany, więc polecam przepis.
SKŁADNIKI:
biszkopt
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 4 jabłka
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 nektarynki
- 70 g mąki pszennej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- herbatniki
- cukier puder i woda na lukier
Na początek upieczcie biszkopt. Dno blachy wyłóżcie papierem do pieczenia (tylko dno, bez boków). Piekarnik nastawcie na 100°C.
Oddzielcie białka od żółtek. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia i na razie odstawcie. Żółtka z cukrem ubijcie na jasną, puszystą pianę. Powoli dosypcie mąkę i wszystko wymieszajcie. Ubijcie na sztywno białka i powoli mieszając dodajcie do reszty składników. Ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane, inaczej w biszkopcie wyjdą twarde grudy.
Ciasto wylejcie na blachę i wyrównajcie wierzch. Włóżcie biszkopt do piekarnika i zwiększcie temperaturę do 180°C. Biszkopt powinien być gotowy po ok. 20 minutach, sprawdźcie to patyczkiem.
Upieczony biszkopt wyjmijcie z pieca i odstawcie aby trochę przestygnął. Jeszcze ciepły wyjmijcie z blachy, przewróćcie na drugą stronę i odklejcie pergamin. Odstawcie na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Owoce umyjcie. Rabarbar obierzcie, jabłka niekoniecznie. Oczyśćcie owoce z pestek i pokrójcie na małe kawałki. Włóżcie je do dużego garnka i zalejcie małą ilością wody (tyle, żeby przykryć owoce, nie więcej). Gotujcie wszystko, aż jabłka zrobią się zupełnie miękkie.
Miękkie owoce zmiksujcie w blenderze lub przetrzyjcie przez sito. Odmierzcie 1 l przecieru. Resztę (o ile będzie) możecie rozcieńczyć wodą i wypić lub zrobić zapasy w słoiku.
Szklankę przecieru owocowego odłóż na razie, resztę wlej do garnka, dodaj cukier oraz przyprawy i pogrzej. Do odłożonego przecieru dodaj mąkę, skrobię i jajka, dokładnie wymieszaj. Zagęstnik wlej do gorących owoców i dokładnie wymieszaj. Stale mieszając zagotuj masę. Jeszcze ciepły budyń wyłóż na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię i na górę ułóż herbatniki. Kiedy ciasto wystygnie polej wszystko lukrem.
Ciasto przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz