10 mar 2014

Cynamonki

Szwedzkie kanelbulle, czyli aromatyczne cynamonowe bułeczki swoim zapachem i wyglądem często kuszą nas w galeriach handlowych. Nie warto jednak dać się skusić na przemysłowy wyrób, bo cynamonki z łatwością można upiec w domu.


SKŁADNIKI:
na ok. 15 dużych bułeczek
  • 600 g mąki pszennej + ok. 200 g do podsypywania
  • 100 g cukru do wypieków
  • 44 g drożdży (lub 22 g suszonych)
  • 100 g roztopionego masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder + woda na lukier

Podgrzej mleko do temperatury 50°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Rozpuść w nim dokładnie drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj.

Do masy drożdżowej dodaj część mąki i jajka i zagnieć, później wsyp resztę mąki i wymieszaj wszystko.

Podsyp blat mąką (z 200 g do podsypywania) i wyłóż na niego ciasto. Zagniataj je mocno dodając powoli masło. Ciasto powinno ostatecznie zrobić się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypuj blat co jakiś czas mąką.

Dużą miskę wysmaruj masłem, włóż do niej ciasto i przykryj wszystko folią aluminiową. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę (ja stawiam miskę obok włączonego na maksymalną moc grzejnika).

W trakcie wyrastania przygotuj masło cynamonowe. Ubij dokładnie masło z cukrem i cynamonem, jeśli chcesz, możesz dodać trochę imbiru.

Rozgrzej piekarnik do 140°C.

Kiedy ciasto znacznie urośnie (zwykle wyrasta mi ponad miskę, w której początkowo zajmuje mniej niż połowę) uderz je mocno pięścią i wyjmij z miski. Podziel ciasto na 2 części (chyba, że masz bardzo duży blat lub stół na którym rozwałkujesz całe ciasto).

Są dwa sposoby na pieczenie cynamonowych bułeczek. Jeśli chcesz, żeby każda była podobnej wielkości i ładnie się prezentowała, najlepiej piec je w osobnych foremkach (np. w kokilkach lub blaszce na muffiny). Możesz też upiec cynamonki w jednej blaszce w formie ciasta do odrywania.

Jeśli zdecydujesz się na pieczenie osobnych bułeczek, to wysmaruj każdą foremkę (zagłębienie blachy) masłem. Z części ciasta odrywaj niewielkie kulki i mocno je rozwałkuj na wielkość foremek. Dno każdej foremki wyłóż krążkiem ciasta. 

Jeśli chcesz piec ciasto w blaszce, wyłóż ją papierem do wypieków i wysmaruj masłem. Z ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na wielkość blachy, wyłóż nim dno.

Resztę ciasta rozwałkuj na bardzo cienki (1-2 mm) prostokąt. Posmaruj go masłem cynamonowym i zwiń w ciasny rulon. Pokrój go w 2-3 cm plastry. To samo zrób z resztą ciasta. 

Plastry cynamonowego ciasta ułóż w foremkach lub obok siebie na blaszce. Bułeczki piecz 20-30 minut, aż się ładnie zrumienią.

(zdjęcie z telefonu, więc jakość kiepska)

Jeszcze ciepłe cynamonki polej lukrem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz