20 mar 2014

Cud, miód i orzeszki

Czy można nie lubić miodownika? Na pewno nie! Ja lubię, ale jakoś nigdy wcześniej nie miałam motywacji aby go zrobić. W końcu pyszne miodowe ciasto pełne orzeszków zażyczył sobie mój przyjaciel. No i jest, tzn. było bo już nie ma. Słodkie, ale jednak nie za bardzo, wilgotne i rozpływające się w ustach. Blaty to delikatnie zmodyfikowane ciasto do Stefanki i możecie wykorzystać je do wielu innych przekładańcow.



SKŁADNIKI:
na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki + 1/4 szklanki do podsypywania
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 na przełożenie:
  • 400 g śmietanki 36%
  • 0,3 l mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki orzechów w miodzie*
  • 1/2 czekolady deserowej
Przygotujcie blaszkę do pieczenia o wymiarach ... i trzy arkusze papieru do wypieków. Na każdym arkuszu odrysujcie wymiary blachy. Piekarnik nagrzejcie do 180°C.

Składniki na ciasto zagniećcie aż powstanie w miarę gładka kulka. Zważcie ją i podzielcie na 3 części. 

Do każdego kawałka ciasta dosypcie trochę mąki (ok. 1 płaską łyżkę) i jeszcze trochę zagnieć. Ciasto cienko rozwałkuj bezpośrednio na papierze na odrysowany wcześniej wymiar. Masa jest bardzo lepka i przeniesienie rozwałkowanego wcześniej placka jest praktycznie niemożliwe. 

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.

Przygotuj krem budyniowy. Z mleka odlej 2/3 szklanki, resztę zagotuj ze śmietanką i miodem. W zimnym mleku rozmieszaj skrobię. Kiedy płyn się zagotuje dodaj skrobię i energicznie mieszaj rózgą tak żeby nie było grudek. Budyń odstaw do wystygnięcia.

W misie miksera ubij masło. Do masła dodawaj powoli chłodny budyń. Zmiksuj wszystko na gładki krem i odstaw na chwilę do schłodzenia do lodówki.

Blat ciasta posmaruj cienko orzechami w miodzie (trudno uzyskać równą warstwę, więc się tym nie przejmuj). Na orzechy nałóż 1/3 kremu budyniowego, na krem nałóż kolejny blat z orzeszkami i kremem. Ostatni blat posmaruj najpierw kremem, potem obsyp startą czekoladą i ozdób orzechami. Ciasto potrzebuje kilku godzin żeby zmięknąć, więc przykryj je folią i odstaw do lodówki.


SMACZNEGO!

* Orzechy w miodzie można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy ciasno upchnąć różne, grubo posiekane orzechy w słoiku i zalać lekko podgrzanym miodem. Aby orzeszki zmiękły wystarczy odstawić je na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz