4 kwi 2012

Sernik z... ziemniakami

Kiedy pierwszy raz jadłam ten pyszny sernik, nie chciałam wierzyć, że są w nim ziemniaki. Dostałam więc od cioci przepis i sama to sprawdziłam. Faktycznie w serniku są potrzebne ziemniaki, ale w smaku absolutnie ich nie czuć. Jest to najprostszy przepis na sernik jaki znam. Zawsze się udaje i smakuje wszystkim moim znajomym.



SKŁADNIKI:
  • 1,2 kg sera białego (najlepiej taki do zmielenia, nie gotowy),
  • 6 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości,
  • 30 dkg cukru,
  • 1 kostka (250 g) margaryny,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • rodzynki, skórka pomarańczowa itp.
Na początek zmielcie ser i ciepłe ziemniaki. Jeśli macie ser gotowy, to po prostu domieszajcie do niego zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka z masłem i cukrem utrzyjcie na puszystą i gładką masę (aż rozpuści się cukier). Połączcie masę z serem.

Mąki i proszek do pieczenia wymieszajcie w jednym naczyniu. W drugim ubijcie na sztywno białka. Powoli dodawajcie pianę z białek i mąki do sera. Delikatnie wymieszajcie, tak aby sernik nie stracił puszystości.

Ciasto wlejcie do nasmarowanej masłem tortownicy i pieczcie ok 1,5 h w temp. 190°C. W moim piekarniku, po około godzinie trzeba sernik przykryć z góry folią aluminiową lub blachą do pieczenia. Podobnie jak w przypadku innych ciast wbity w upieczony sernik patyczek nie może być bardzo mokry (bardzo suchy też nie).

Gotowy sernik można polać czekoladą i udekorować bakaliami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz