15 kwi 2012

Szarlotki, takie akurat

Dobre jabłka można w Polsce kupić zawsze. Właśnie dlatego ciasta z jabłkami to dobry pomysł na każdą porę roku. Dziś pokażę Wam sposób na ciekawszą, moim zdaniem, formę klasycznej szarlotki.


SKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 3 żółtka
na nadzienie:
  • ok. 3/4 kg jabłek (twardych i niezbyt słodkich)
  • 10-15 dkg cukru (w zależności od słodkości jabłek i upodobań)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z cytryny

Na początku musicie zagnieść kruche ciasto. Zimne masło pokrójcie na kawałeczki i zagniećcie z mąką. Później dodajcie cukier i żółtka i zagniećcie gładkie ciasto. Włóżcie je do lodówki i w tym czasie przygotujcie jabłka.


Obrane i pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek pokrójcie w plasterki średniej grubości. Jeśli jabłka są bardzo duże pokrójcie je najpierw na ósemki. Do jabłek dodajcie cukier i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszajcie.


Wyjmijcie schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok 0,5 cm. Dużym kubkiem lub małą miseczką wytnijcie kółka (trochę większe niż otwory w foremce na muffinki). Zostawcie trochę ciasta na przykrycie.


Wypełnijcie foremkę tak, aby ciasto wystawało lekko z każdego otworu. Jeśli nie czujecie się na siłach wycinać i układać ciasto, możecie podzielić je na 12 części (nie licząc ilości na przykrycie) i upchać tak, aby ciasto pokrywało brzegi foremek i lekko wystawało ponad.


W każdej foremce z ciasta poukładajcie jabłka. Zróbcie to dość ciasno, bo w czasie pieczenia jabłka się skurczą.


Pozostałe ciasto podzielcie na 12 części i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Przykryjcie każdą babeczkę dokładnie zlepiając ze sobą górną i spodnią warstwę ciasta.


Za pomocą widelca nakłujcie każdą babeczkę. Dzięki temu para z gotujących się jabłek nie rozerwie ciasta.


Włóżcie foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika , ale zapewne będzie to ok 15-20 minut.


Upieczone kruche babeczki odłóżcie do ostygnięcia. Jeśli będziecie próbowali wyjąć z formy jeszcze ciepłe, prawdopodobnie się rozpadną.


Małe szarlotki można podawać z gęstą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale same sobie są już doskonałym deserem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz