Dobre jabłka można w Polsce kupić zawsze. Właśnie dlatego ciasta z jabłkami to dobry pomysł na każdą porę roku. Dziś pokażę Wam sposób na ciekawszą, moim zdaniem, formę klasycznej szarlotki.
SKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 25 dkg masła
- 3 żółtka
na nadzienie:
- ok. 3/4 kg jabłek (twardych i niezbyt słodkich)
- 10-15 dkg cukru (w zależności od słodkości jabłek i upodobań)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- skórka otarta z cytryny
Na początku musicie zagnieść kruche ciasto. Zimne masło pokrójcie na kawałeczki i zagniećcie z mąką. Później dodajcie cukier i żółtka i zagniećcie gładkie ciasto. Włóżcie je do lodówki i w tym czasie przygotujcie jabłka.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek pokrójcie w plasterki średniej grubości. Jeśli jabłka są bardzo duże pokrójcie je najpierw na ósemki. Do jabłek dodajcie cukier i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszajcie.
Wyjmijcie schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok 0,5 cm. Dużym kubkiem lub małą miseczką wytnijcie kółka (trochę większe niż otwory w foremce na muffinki). Zostawcie trochę ciasta na przykrycie.
Wypełnijcie foremkę tak, aby ciasto wystawało lekko z każdego otworu. Jeśli nie czujecie się na siłach wycinać i układać ciasto, możecie podzielić je na 12 części (nie licząc ilości na przykrycie) i upchać tak, aby ciasto pokrywało brzegi foremek i lekko wystawało ponad.
W każdej foremce z ciasta poukładajcie jabłka. Zróbcie to dość ciasno, bo w czasie pieczenia jabłka się skurczą.
Pozostałe ciasto podzielcie na 12 części i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Przykryjcie każdą babeczkę dokładnie zlepiając ze sobą górną i spodnią warstwę ciasta.
Za pomocą widelca nakłujcie każdą babeczkę. Dzięki temu para z gotujących się jabłek nie rozerwie ciasta.
Włóżcie foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika , ale zapewne będzie to ok 15-20 minut.
Upieczone kruche babeczki odłóżcie do ostygnięcia. Jeśli będziecie próbowali wyjąć z formy jeszcze ciepłe, prawdopodobnie się rozpadną.
Małe szarlotki można podawać z gęstą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale same sobie są już doskonałym deserem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz