Aktualna pogoda raczej nie wymaga od nas dodatkowego chłodzenia się, ale mam nadzieję, że wkrótce trochę się ociepli i znów będzie można myśleć o sorbetach, mrożonych deserach czy chłodzących koktajlach. Jednym z moich ulubionych sposobów na upał jest mus-koktajl z mango. Uwielbiam jego prostotę i orzeźwiający smak.
SKŁADNIKI:
na 2 duże porcje
- 1 dojrzałe, soczyste mango
- 350 g jogurtu naturalnego
- limonka
- kilka borówek/malin/jagód
- listki mięty lub melisy
Mango przekrój przy pestce i łyżką wydrąż miąższ. Wyszoruj limonkę i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok z 1 połówki. Bo blendera wrzuć mango, jogurt, sok oraz skórkę z limonki. Zmiksuj wszystko na gładko.
Mus przełóż do szklanek lub pucharków i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem do każdego naczynka wrzuć kilka owoców i drobne listki mięty lub melisy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz