1 lip 2014

Mango na ochłodę

Aktualna pogoda raczej nie wymaga od nas dodatkowego chłodzenia się, ale mam nadzieję, że wkrótce trochę się ociepli i znów będzie można myśleć o sorbetach, mrożonych deserach czy chłodzących koktajlach. Jednym z moich ulubionych sposobów na upał jest mus-koktajl z mango. Uwielbiam jego prostotę i orzeźwiający smak.


SKŁADNIKI:
na 2 duże porcje
  • 1 dojrzałe, soczyste mango
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • limonka
  • kilka borówek/malin/jagód
  • listki mięty lub melisy 
 

Mango przekrój przy pestce i łyżką wydrąż miąższ. Wyszoruj limonkę i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok z 1 połówki. Bo blendera wrzuć mango, jogurt, sok oraz skórkę z limonki. Zmiksuj wszystko na gładko.


Mus przełóż do szklanek lub pucharków i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem do każdego naczynka wrzuć kilka owoców i drobne listki mięty lub melisy. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz