11 wrz 2013

Rozgrzewające, jesienne piwo

Jesień już prawie się zadomowiła i nie ma co liczyć, że będzie cieplej. Na taką pogodę bardzo przydadzą się wszelkie rozgrzewacze. Jednym z nich jest grzane piwo. Ulubiony napój mojego Taty, którym przez lata raczył się przy każdym jesiennym przeziębieniu. Grzane piwo zachowuje charakterystyczny goryczkowy smak, ale jest napojem bezalkoholowym (alkohol wygotowujemy) i nadaje się także dla abstynentów.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 l ulubionego jasnego piwa
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 2 plasterki cytryny
  • kilka goździków (2-4)
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu

Piwo wlej do garnka i podgrzej dodając Goździki, imbir, cynamon i świeżo startą gałkę muszkatołową. Jeśli chceci mieć napój bezalkoholowy, zagotujcie piwo.

Do ciepłego, ale nie wrzącego piwa dodajcie miód i cytrynę. Wypijcie od razu, a jeśli ma to być lek na przeziębienie, to szybko wskoczcie pod kołderkę.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz