17 wrz 2013

Amaretti scuri

Doskonałe miękkie ciasteczka, pachnące czekoladą i migdałami. Czy może być coś lepszego? Chyba nie. Amaretti scuri to bardzo łatwe i szybkie makaroniki. Najlepiej smakują z gorącym kakao lub kawą. Przepis pochodzi z Nigelli ekspresowo.



SKŁADNIKI:
  • 2 białka z dużych (L, XL) jajek lub 3 z małych (M)
  • 200 g mielonych migdałów
  • 30 g kakao
  • 175 g cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do wypieków.

Do miski przesiej kakao i cukier puder, dodaj mielone migdały i wymieszaj.

Do suchych składników dodaj białka (nieubite) i wymieszaj wszytko widelcem do uzyskania jednolitej masy.

Do dużej miski wlej sporo zimnej wody. Zmocz ręce i formuj niewielkie kulki z ciasta. Układaj je na blaszce i lekko spłaszczaj. Powinno wyjść ok. 25 ciastek.

Ciasteczka wstaw do gorącego piekarnika i piecz 11 minut. Upieczone nadal będą miękkie, ale wyraźnie ścięte z wierzchu. Wyjmij je z piekarnika, daj kilka minut odpocząć, a potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz