Serowe oponki to jedno ze wspomnień z mojego dzieciństwa. Uwielbiałam te smażone przez ciocię puszyste krążki. Długo szukałam przepisu na ten przysmak i w końcu przypomniała mi go kuzynka.
SKŁADNIKI:
Na 20 sztuk
- 500 g twarogu (najlepiej mielonego, ale niekoniecznie)
- 2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
Wlej olej do szerokiego garnka i postaw na małym palniku, jak zrobisz ciasto, to akurat będzie rozgrzany.
Ser rozgnieć widelcem, dodaj jajka i cukier i dokładnie wymieszaj.
Do sera wsyp połowę mąki i zacznij zagniatać ciasto. Dosypuj powoli resztę mąki aż ciasto będzie miękkie ale gładkie.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinaj kółka, a kieliszkiem dziurki.
Oponki wrzucaj na gorący olej i po chwili delikatnie je porusz. Smaż oponki na złoty kolor, obracając kilka razy. Gotowe odłóż na ręcznik kuchenny to osuszenia. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz