Szwedzkie kanelbulle, czyli aromatyczne cynamonowe bułeczki swoim zapachem i wyglądem często kuszą nas w galeriach handlowych. Nie warto jednak dać się skusić na przemysłowy wyrób, bo cynamonki z łatwością można upiec w domu.
SKŁADNIKI:
na ok. 15 dużych bułeczek
- 600 g mąki pszennej + ok. 200 g do podsypywania
- 100 g cukru do wypieków
- 44 g drożdży (lub 22 g suszonych)
- 100 g roztopionego masła
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- cukier puder + woda na lukier
Podgrzej mleko do temperatury 50°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Rozpuść w nim dokładnie drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj.
Do masy drożdżowej dodaj część mąki i jajka i zagnieć, później wsyp resztę mąki i wymieszaj wszystko.
Podsyp blat mąką (z 200 g do podsypywania) i wyłóż na niego ciasto. Zagniataj je mocno dodając powoli masło. Ciasto powinno ostatecznie zrobić się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypuj blat co jakiś czas mąką.
Dużą miskę wysmaruj masłem, włóż do niej ciasto i przykryj wszystko folią aluminiową. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę (ja stawiam miskę obok włączonego na maksymalną moc grzejnika).
W trakcie wyrastania przygotuj masło cynamonowe. Ubij dokładnie masło z cukrem i cynamonem, jeśli chcesz, możesz dodać trochę imbiru.
Rozgrzej piekarnik do 140°C.
Kiedy ciasto znacznie urośnie (zwykle wyrasta mi ponad miskę, w której początkowo zajmuje mniej niż połowę) uderz je mocno pięścią i wyjmij z miski. Podziel ciasto na 2 części (chyba, że masz bardzo duży blat lub stół na którym rozwałkujesz całe ciasto).
Są dwa sposoby na pieczenie cynamonowych bułeczek. Jeśli chcesz, żeby każda była podobnej wielkości i ładnie się prezentowała, najlepiej piec je w osobnych foremkach (np. w kokilkach lub blaszce na muffiny). Możesz też upiec cynamonki w jednej blaszce w formie ciasta do odrywania.
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie osobnych bułeczek, to wysmaruj każdą foremkę (zagłębienie blachy) masłem. Z części ciasta odrywaj niewielkie kulki i mocno je rozwałkuj na wielkość foremek. Dno każdej foremki wyłóż krążkiem ciasta.
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie osobnych bułeczek, to wysmaruj każdą foremkę (zagłębienie blachy) masłem. Z części ciasta odrywaj niewielkie kulki i mocno je rozwałkuj na wielkość foremek. Dno każdej foremki wyłóż krążkiem ciasta.
Jeśli chcesz piec ciasto w blaszce, wyłóż ją papierem do wypieków i wysmaruj masłem. Z ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na wielkość blachy, wyłóż nim dno.
Resztę ciasta rozwałkuj na bardzo cienki (1-2 mm) prostokąt. Posmaruj go masłem cynamonowym i zwiń w ciasny rulon. Pokrój go w 2-3 cm plastry. To samo zrób z resztą ciasta.
Plastry cynamonowego ciasta ułóż w foremkach lub obok siebie na blaszce. Bułeczki piecz 20-30 minut, aż się ładnie zrumienią.
(zdjęcie z telefonu, więc jakość kiepska)
Jeszcze ciepłe cynamonki polej lukrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz