Proste waniliowe babeczki to dobra podstawa do wielu wypieków. Kiedy mamy smaczne, wilgotne babeczki możemy zmienić polewę lub dodać bakalie czy inne nadzienie i mamy zupełnie różne słodkości. Dobry podstawowy przepis na babeczki znalazłam w książce Home - Baked Gifts with Love. Tym razem podałam je z malinową galaretką i polewą czekoladową.
- 175 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 2 całe jajka i 1 żółtko
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 opakowanie galaretki malinowej i 250 ml wody
- 40 ml wody
- 10 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
- 60 g masła
- 100 g posiekanej ciemnej czekolady
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami.
Masło z cukrem i ekstraktem waniliowym ubij na puszystą masę. Rozbełtaj jajka i żółtko i powoli dodaj do masła.
Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą. Suche składniki i maślankę dodawaj po trochę do masy maślanej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Papilotki napełnij do 2/3 wysokości. Babeczki piecz ok. 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy są upieczone. Gotowe odstaw do wystygnięcia na kratkę.
Kiedy babeczki będą stygły przygotuj galaretkę. Rozmieszaj ją w 250 ml wrzącej wody (połowa zalecanej ilości) i wlej do płaskiego naczynia.
Kiedy galaretka zastygnie możesz przygotować polewę. Wrzuć wszystkie składniki do rondelka i podgrzej do rozpuszczenia masła stale mieszając.
Jeśli babeczki mają "górki" zetnij je. Z zastygłej galaretki wytnij kołka i nałóż na każdą z babeczek. Udekoruj wszystko chłodną polewą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz