Czasami nawet najprostsze ciasteczka podane w ciekawej formie mogą stać się bardzo atrakcyjnym łakociem. Takie właśnie są kruche motylki. Bardzo łatwe w przygotowaniu i jednocześnie ciekawe ciasteczka mogą być dobrym pomysłem zarówno na przegryzkę do herbaty jak i ciekawe, domowe słodycze dla dzieci.
Przepis znalazłam na tym blogu.
Przepis znalazłam na tym blogu.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka skrobi kukurydzanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki kakao*
Wszystkie składniki poza kakaem zagniećcie na gładkie ciasto. Podzielcie je na 2 równe części i do jednej dodajcie kakao.
Dwie kulki z ciasta przykryjcie folią i odstawcie na co najmniej godzinę do lodówki.
Nastawcie piekarnik na 160°C. Blachę do ciasteczek wyłóżcie pergaminem.
Rozwałkujcie oba ciasta na równej wielkości prostokąty. Połóżcie jeden na drugim i zwińcie ciasny rulon. Przetnijcie go na pół i połączcie 2 powstałe rulony, tak aby brzegi z końcem ciasta były w środku. Pokrójcie teraz ciasto na plastry i palcami zgniećcie je przez środek, tak aby nadać im kształt motyli.
Ciasteczka pieczcie przez kilkanaście minut, aż zaczną się rumienić. Ostrożnie przełóżcie upieczone motyle do wystygnięcia na kratkę.
SMACZNEGO!
* zamiast kakaa możecie użyć barwników spożywczych i zrobić tęczowe motylki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz