Dziś pokażę Wam zapowiadane już dawno temu owsiane ciasto z Indiany. Jest wilgotne, miękkie, a jeśli użyjesz melasy ma wyjątkowy aromat. Przepis znalazłam w książeczce Tradycyjne ciasta z serii Smaki Świata Złota Kolekcja Przepisów.
SKŁADNIKI:
na keksówkę o wymiarach 23x15 cm
- 100 g ciemnego brązowego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 125 ml melasy/golden syrup/płynnego miodu - ja użyłam melasy
- 2 jajka
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki mleka
- 75 g czekolady - na polewę
- 3 łyżki dżemu truskawkowego - na polewę
- otręby i masło do wysmarowania formy
Nastaw piekarnik na 180 . Natłuść formę i wysyp ją otrębami lub wyłóż papierem do wypieków.
Masło utrzyj z cukrem i melasą. Kiedy masa będzie gładka dodaj po 1 jajku i nadal ucieraj.
Masło utrzyj z cukrem i melasą. Kiedy masa będzie gładka dodaj po 1 jajku i nadal ucieraj.
W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z przyprawami, sodą i płatkami owsianymi.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto wyjmij na kratkę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do jeszcze gorącej przetrzyj przez sitko dżem. Dokładnie wymieszaj i posmaruj polewą ciasto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz