Pszenna, biała mąka zdominowała zupełnie nasze kuchnie, na szczęście coraz częściej i łatwiej możemy sięgać po inne mąki: żytnią, orkiszową, owsianą, gryczaną itp. Dziś mam dla was proste, codzienne ciasto z mąki żytniej. Jest lekkie, puszyste i wilgotne. Idealne do herbaty lub na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 75 g masła*
- 100 g prawdziwego cukru waniliowego
- 50 g melasy lub płynnego miodu**
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki żytniej z pełnego przemiału
- 75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50 g mielonych migdałów
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka brązowego cukru
Keksówkę o długości 18-20 cm wyłóżcie papierem do wypieków i lekko natłuśćcie. Piekarnik nastawcie na 170°C (termoobieg).
Jabłka obierzcie, oczyśćcie i pokrójcie w średniej wielkości kostkę. Wymieszajcie je z rodzynkami i cynamonem i odstawcie.
Masło rozpuśćcie i odstawcie na chwilę do ostygnięcia. Dodajcie do niego cukier i melasę. Ubijcie wszystko mikserem na wysokich obrotach.
Do mleka wbijcie jajka i rozbełtajcie. Wlejcie mieszankę do masła z cukrem i nadal ubijajcie.
Wymieszajcie mąki, proszek do pieczenia i mielone migdały. Powoli dodajcie do ciasta. Na koniec wmieszajcie jabłka.
Ciasto wyłóżcie do foremki, posypcie płatkami migdałów i brązowym cukrem.
Pieczcie ok. 40 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Upieczone ciasto wyjmijcie z formy i odłóżcie na kratkę do wystudzenia.
SMACZNEGO!
* Masło można zastąpić dobrą oliwą.
**Ja użyłam melasy z buraka, można ją czasem kupić w Lidlu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz