Bardziej sielskiego, prostego i pysznego deseru chyba nie ma. Jabłka pod kruszonką to klasyka w najlepszym wydaniu. Tym razem jednak postanowiłam na chwilę z klasyką zerwać i jabłka przykryłam kruszonką w wersji fit.
SKŁADNIKI:
na 4 nieduże porcje
- 2 duże jabłka
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj 4 ramekiny.
Jabłka i gruszkę umyj, obierz i pokrój w nieduże kawałki. Dodaj do nich imbir i cynamon.
Rozpuść masło. W misce wymieszaj płatki owsiane, cukier i masło.
Owoce wymieszaj z mąką i nałóż do 4 ramekinów/kokilek. Na wierzch nałóż owsianą kruszonkę. Zapiekaj do czasu aż kruszonka się ładnie zrumieni.
Zapiekane owoce są równie smaczne na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO!
Uwaga: Do kruszonki możesz też dodać różne siekane orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz